Øyermagasinet

Page 1

NR.2 • 2019 ÅRGANG 22

Øyer

FLÅTETUR

på idylliske Lågen side 42 og 43

TIPS til trygg bålbrenning side 15

magasinet sommer 2019

STISYKLING UTENFOR ALLFARVEI side 12 og 13

Babyboom på Barnas Gård side 8

Ny butikk på Hafjelltorget side 4

Kulturprisen til Gerd Hausstätter side 48 og 45


Entreprenør innen: • • • • • •

Veg- og jernbane Grunnarbeider Betongarbeider Vann og avløp Miljøsanering Rivningsarbeider

www.gjermundshaug.no firma@gjermundshaug.no

2 ØYERmagasinet


Øyermagasinet NR. 2 - 2019. Juni Redaksjonelt ansvar: GD reklame Annonser: GD reklame, annonse@gd.no Layout og grafisk produksjon: GD reklame Trykk: Grøset Trykk AS Opplag: 5800 eksemplarer Foto cover: Caroline Strømhylden

TIPS

ØYERMAGASINET! Foto: Colourbox.com

oyermagasinet@gd.no

INNHOLD Velkommen!

54 - 55 Bikefest i Hafjell

Snøen er borte og stiene tørre. Vinteren betyr utrolig mye for en kommune som er en av landets største vinterdestinasjoner. Hafjell og de store hytteområdene er motoren i lokalt næringsliv. Øyer næringsråd, som samler smått og stort av bedrifter, har 75 medlemmer. Det viser bredde. Næringsrådet har fått ny leder, vi har snakket med ham. 542 skatteytere er sysselsatt i reiselivsnæringen. De kommunale inntektene fra personskatt i næringen er på 13,5 millioner kroner. Til sammenlikning bidrar skognæringen med 3,1 millioner kroner, mens landbruket bidrar med 4,8 millioner kroner. En av dem som lever av å levere tjenester i hyttenæringen er Espen Uthberg. Han er nykommer i bransjen. Det er flere om beinet, men Uthberg ser utelukkende muligheter. Les saken om ham! Les også om lokale ildsjeler i kunst - kultur- og foreningsliv.

God sommer

10 og 11 Det skjer i sommer 23 Fotoutstilling på Musdalssætra 14 Øyer Næringsråd 31 - 37 Hærdera 52 og 53 ØTI

6 og 7 Hunderfossen Eventyrpark har fått en ny attraksjon

ØYERmagasinet 3


NYTT: Det ble for trangt i garasjen, og nå er Kari Anne Tragethon og Ole Henrik Solgaard i gang i romslige lokaler på Hafjelltorget.

Flyttet fra garasjen til Hafjelltorget Det ble for trangbodd å drive butikk fra garasjen i Hundersætervegen. Nå satser Kari Anne Tragethon og Ole Henrik Solgaard på interiørforretning nede i bygda. Av Anne Stokke I nyoppussede lokaler på Hafjelltorget har det unge paret åpnet dørene til Øyers første interiørforretning. Hyttemarkedet – Vi tør å satse såpass fordi vi tror det er marked for slik virksomhet i en av landets største hyttekommuner. sier Kari Anne. Det er et par år siden vi skrev om dem sist. Da var de så vidt i gang med å selge utemøbler av cedertre, og det skjedde fra huset de hadde kjøpt i Hundersætervegen, på veg opp mot Pellestova. En stol plassert på taket av garasjen gjorde jobben som reklameplakat, og snart var paret å se seint og tidlig i varebilen til og fra hytteområdene med utemøbler i bagasjen. – Det tok av og vi fikk en drømmestart. I vinter var vi på jakt etter et lager fordi vi hadde vokst ut av garasjen. Så kom vi over dette, og bestemte oss for å utvide sortimentet og åpne butikk der vi kan få vist fram varene, forteller Anne Kari.

4 ØYERmagasinet

Inn med morsmelka Hun har fått smaken av interiørvirksomhet inn med morsmelka. Som datter av Gerd Kolterud på Geilo, som i årevis har drevet stort i bransjen, vet hun at det går an å lykkes. – Øyer og Geilo har begge et stort antall fritidsbeboere, mange med stor kjøpekraft. Mamma kan dette markedet og hun er stor på salg av hytteprodukter på Geilo. Så det kjennes trygt å ha henne som konsulent og medspiller når vi nå satser her i Øyer. Tilpasser seg kundene Samboer Ole Henrik Solgaard har brukt ettervinteren på å pusse opp lokalene på Hafjelltorget. Han har malt, snekret og lagt gulv slik at lokalene nå framstår som et moderne showroom. – Foreløpig har vi litt fleksible åpningstider. Vi tilpasser oss kundenes behov. Skulle det være låst, er det bare å slå på tråden så gjør vi avtale. Vi har opparbeidet en god kundekrets i løpet av den tiden vi drev fra garasjen, og håper å trekke den med oss videre. Service er stikkordet. Vi fortsetter tilbudet med å montere og leverer utemøblene kostnadsfritt i området. Mot et lite vederlag gjør vi det samme i områdene rundt. To jobber i tillegg Kari Anne og Ole Henrik har begge jobb ved

siden av, og de ligger ikke akkurat i Øyer. Hun er ambulansesjåfør i turnus i Hallingdal, mens han hjelper foreldrene som driver matvareforretning i Fredrikstad. Foreløpig er det ikke aktuelt for noen av dem så si opp jobben, men målet er at Ole Henrik om et par år kan drive forretningen i Øyer på heltid. – Inntil videre blir det pendling mellom Fredrikstad og Øyer. Vi må komme ordentlig i gang her og få fast grunn under føttene før vi kan si farvel til Fredrikstad. Oppstarten har vært svært bra, vi har inntrykk av at folk ønsker å handle også interiørvarer til hus og hytte lokalt, sier Ole Henrik. Utvalget HytteHygge selger utemøbler, innemøbler, utendørs peiser, saueskinn, lamper, puter, tapeter og en rekke andre interiørartikler. – Vi fører lune, kule kvalitetsting til hytta fra anerkjente leverandører, de fleste av dem skandinaviske. Vi har et utvalg som ikke alle andre har. – Vi kommer ikke til å åpne netthandel, det har vi ikke kapasitet til. Kundene må besøke butikken/showroomet vårt. Til gjengjeld forplikter vi oss på kort leveringstid, sier Kari Anne Tragethon.


- din lokale

SPORTSBUTIKK! Følg oss på:

Sport 1 Hafjell / sport1hafjell

Stort utvalg av

Osprey sekker!

Lyst til å prøve elsykkel? Vi har demosykler til dame og herre!

Vi har de nye HOKA fjellskoene!

HOKA ONE ONE Speedgoat Mid En meget allsidig ankelhøys sko , lett og stabil med Vibram MegaGrip yttersåle. Finnes også i lav modell.

HOKA ONE ONE Sky Toa

Superlett tur-/fjellstøvel med maks komfort. Vibram Megagrip yttersåle gir supert grep, lav vekt. En topp ”Speed hiker”.

Vi har stor

fiskeavdeling!

HOKA ONE ONE Sky Kaha

En fantastisk komfortabel fjellstøvel! Suveren komfort i vanskelig terreng med meget god støtdemping. Meget godt grep på alle overflater. eVent membran.

UTVIDET ÅPNINGSTID I SOMMER 8. JULI - 4. AUGUST: Mandag - torsdag 09:00 - 19:00 / Lørdag: 09:00 - 18:00 / Søndag: 10:00 - 18:00

ÅPNINGSTIDER:

Mandag - torsdag: 09:00 - 17:00 Fredag: 09:00 - 19:00 Lørdag: 09:00 - 16:00

SPORT 1 HAFJELL

Kongsveien 10, 2636 Øyer, Tlf: 61 27 76 11

ØYERmagasinet 5


På testsenteret kan du se kulissene til filmen "Månelyst i Flåklypa".

Ny attraksjon

i Hunderfossen Eventyrpark Har du lyst til å prøve å skyte opp en rakett eller rydde søppel i verdensrommet? Hunderfossen har fått en ny attraksjon basert på filmen “Månelyst i Flåklypa”. Av Kathrine Lunde Solbraa Har du sett filmen der Ludvig ufrivillig får seg en tur til månen fordi utedoen han sitter på henger fast i en rakett? Nå kan du oppleve et testsenter på Hunderfossen basert på filmen. Et godt stykke inn i parken, der det før var iskremfabrikk, finner du nå Testsenter for “Månelyst i Flåklypa”. Tryller med gamle gjenstander Rett før jul bestemte Hunderfossen seg for å lage testsenteret. Målet var å få senteret ferdig til sesongåpningen 25. mai, fem måneder etter. De ansatte har samlet sammen gamle gjenstander som teknisk avdeling har skrudd sammen til litt av noen kreasjoner. Senteret

6 ØYERmagasinet

bærer preg av en stor dose kreativitet. – Reodor Felgen brukte gamle ting til sine oppfinnelser. Denne tankegangen ønsker vi å føre videre. Mye fint kan skapes av å kombinere gamle gjenstander og en dose kreativitet. Det er viktig for oss å tenke på miljøet og gjenbruke i stedet for å kjøpe nytt. Ved å bruke gamle gjenstander skaper vi også ekte Reodor Felgen-stemning, sier markedssjef Mads E. Larsen hos Hunderfossen. Markedssjef Mads E. Larsen viser hvor Ludvik skjuler seg. Utedoen og Ludvik får en ufrivillig tur til månen i filmen.


Lek og lær Den tidligere blandetanken for melk er gjort om til et sort hull hvor du får testet balansen i verdensrommet. Gamle melkespann er gjort om til pumper for rakettoppskyting og over rørsystemet kan du se hvordan månen ser ut. Spillutviklere, fra det landsledende miljøet på Hamar, har utviklet dataspill hvor barna kan styre et romskip og rydde søppel i verdensrommet. – Vi ønsker først og fremst at barna skal synes det er gøy å besøke testsenteret. Og så håper vi at barna også skal lære nye ting gjennom lek. Mange barn synes verdensrommet er spennende, og her kommer de et steg nærmere det spennende universet vårt, sier markedssjefen. Iskremutsalget ved den nye attraksjonen tematiseres også i Månelyst-stil Månelyst i Flåklypa Filmen “Månelyst i Flåklypa” er en norsk familiefilm fra 2018 og tredje i en serie animasjonsfilmer fra Flåklypa-miljøet til Kjell Aukrust. Filmen handler om Solan, Ludvig og Reodor. De bygger en rakett som reiser til månen og tilbake, men det oppstår flere problemer underveis. Ludvig blir ufrivillig med på reisen, fordi utedoen hekter seg fast i raketten. Vigfus Skonken, en av figurene i filmen, blir med til månen og planter det norske flagget der, men han har en annen plan enn Solan og Ludvig. Han vil samle månestøv og Ludvik tar opp kampen. På testsenteret kan du også se kulissene som er laget til “Månelyst i Flåklypa” med de originale dukkene Ludvig, Solan, Reodor og Emanuel Desperados.

På testsenteret kan du hilse på Reodor Felgen og utforske mange kreative installasjoner.

ØYERmagasinet 7


I sommer fødes mange dyr på Barnas Gård. Følg Barnas Gård sin side på Facebook for å få beskjed før en dyrefødsel eller noe annet spennende er på gang.

BABYBOOM på Barnas Gård

Liker barna dine nyfødte dyr? I sommer kan du oppleve en ekte dyrefødsel og kose med nyfødte dyr på Barnas Gård. Av Kathrine Lunde Solbraa Små kaninunger med silkemyk pels, rare minigrisunger eller sprelske geitekillinger. På Barnas Gård ved Hunderfossen er det noe for enhver smak i sommer. Våren og sommeren er ensbetydende med dyrefødsler på gården. Nyfødte hjortekalver, kyllinger, lam og en jak-kalv skal også se dagens lys i løpet av sommeren. Spente på jak-kalven Har du noen gang sett en jak? De stammer opprinnelig fra Tibet. Hannen kan bli to meter høy og de har veldig mye hår. På Barnas Gård finnes det tre jak-kuer. En av dem venter barn.

8 ØYERmagasinet

– Vi har en jak som skal få en kalv. Men nå er vi veldig spente, for vi har en anelse om at en tradisjonell okse her har blandet seg inn litt. Det blir gøy å se om kalven som kommer ut ser ut som en ku eller en jak, sier Ida Digernes, daglig leder på Barnas Gård. På gården kan barn og voksne se på dyrefødsler og kose med de nyfødte dyra. De ansatte tilrettelegger til det beste for dyr og barn. Fødsler annonseres på Facebook Barnas Gård har en egen side på Facebook hvor de legger ut beskjed når det nærmer seg en fødsel. Andre aktiviteter som saueklipping, hovslager og dyreslipp legger de ansatte også ut varsel om. – Vi ønsker at barn og voksne skal komme tett på livet her på gården og oppleve livet til dyra, sier Ida.

Kaniner døpes under åpningshelgen Totalt er det over 150 dyr på gården. En flokk med nye navnløse kaniner venter på navneforslag, og skal døpes høytidelig under åpningshelgen 15.-16.juni. Kaninkoseparken med kaniner og marsvin er barnas absolutte favoritt. I år har også skogsbilbanen med terrengbiler (for barn mellom 100-150 cm) har fått ny vanngrav og bilene er klargjort. Hver dag kan store og små få seg en kjøretur med hest og vogn, hoppe i høyet, klatre i klatreparken, mate dyrene eller bare nyte en nystekt vaffel, is eller rømmegrøt i gårdshagen.


GD Lillehammer. Foto: GLIS studio

Sommerbyen Lillehammer • LILLEHAMMERDAGENE

For hele famlien: 13.-15. juni

• CITYWALK LILLEHAMMER

Gratis byvandring onsdager-torsdager kl. 11.00 fra 19.juni. Oppmøte på Lillehammer skysstasjon.

Åpner 15.6 - 16.6. Åpent hver dag fra 22.6. - 18.8. (kl. 11 - 17)

• NATTÅPENT torsdag 4. juli • LØVENES KONGE

17.juli verdenspremiere på Lillehammer kino

• KONSERT MED D.D.E

Stortorget 17.august i anledning fadderuka

• KVELDSÅPENT

torsdag 15. august til kl. 22.00

4. og 5. oktober

SENTRUM P-HUS • MIDT I BY´N! • Enkel parkering og betaling • Ingen kontrollavgift

BRYGGERIGATA 7

Over 150 dyr Masse aktiviteter Aldersgrense 0-100 år

Hovedsamarbeidspartner:

www.barnasgård.no

www.lillehammersentrum.no

GØY Å BADE • Vannsklie • 25-metersbasseng • Varmebasseng • Barnebasseng • Boblebad

• Vanngrotte • Badstue • Dampbadstue • Servering

ÅPNINGSTIDER

Mandag - fredag....................................13 - 21 Lørdag og søndag ............................... 10 - 18

Skoleferier se www.jorekstad.no

Tlf. 61 05 70 60

www.jorekstad.no ØYERmagasinet 9


Det skjer i sommer

Bruk sommeren til å se, høre, oppleve, smake, sanse, lære, utforske, nyte. Her er smakebiter av sommerens muligheter i området vårt. Av Anne Stokke

JUNIDAGER I ØYER PRESTEGÅRD 7.-23. JUNI er fellesoverskriften for en storslått lokal kulturmønstring: Kunstutstilling, åpning av biblioteket i prestegården, konsert med Vårsøg, rabarbra- kurs, salgsboder med lokal mat, foredrag og kåseri er blant postene som står på det omfattende programmet. Øyer/Tretten kirkelige råd er vertskap for den vel fjorten dager (!) lange mønstringen av lokal kulturarv og -glede. Her blir det nye programposter praktisk talt hver dag. Prestegårdsmønstringen er for deg som vil ha en god dose lokal kultur og folkeliv. SKAVLEN RESTAURANT PÅ MOSETERTOPPEN har åpent når Hafjell Bike Park har sesongåpent fra kl. 11 og stenger når siste gondol går ned. LILLEPUTTHAMMER FAMILIEPARK OG LEKELAND HAFJELL har åpent hver dag. Spesielt tilrettelagt for de minste barna. En mengde aktiviteter, klatrepark og gapahuk, tog og gravemaskin m.m. Dagsbilletter og årskort.

HUNDERFOSSEN EVENTYRPARKs nye attraksjon har fått navnet «testsenter for Månelyst i Flåklypa», og er satt sammen av brukte ting i god Reodor Felgen-ånd. Blant bestanddelene er gamle varmeapparater, sykler og en gammel skrivemaskin fra Aukrustsenteret i Alvdal. Attraksjonen veier 600 kg, og består for det meste av gjenbruk av materialer og ting. Attraksjonen ligger helt innerst i parken, like ved Energisenteret. HAFJELL BIKE PARK omtales som Europas beste. 14 løyper for nybegynnere og barnefamilier til proffer og løypemerking fra grønt til svart. Gondol og stolheis til toppen (Mosetertoppen) og her er det laget barneløype for de yngste. Lekeplass, griller og sitteplasser er det også her.

10 ØYERmagasinet

FOTOUTSTILLING PÅ MUSDALSSÆTRA nærmere bestemt på Skaugsætra, tre helger i sommer. Lørdag og søndag 20. og 21. juli, 27. og 28. juli, 3. og 4. august. Det er den lokale foto-veteranen Jørgen Skaug som for tredje gang viser egne bilder på Skaugsætra. 50 bilder vises, også lokale bilder tatt av postkortfotografen Anders Beer Wilse.

ØYER BIBLIOTEK på Tretten har siste åpningsdag før sommeren 17. juni. Filialen har stengt i skolens sommerferie. BUA ØYER har åpent torsdag kl 15-18. BUA er en gratis utstyrsbank der du kan låne utstyr til lek, idrett og friluftsliv. Nå bugner det av sommerutstyr i hyllene! Adresse: Kongsvegen 325 på Tingberg. Følg med på Facebook for å finne åpningstider i ferieukene. SOMMERRUTSALG: Ingen kan være i tvil om hva de dyrker i de bratte bakkene på Moe.

SOMMERBUTIKKEN PÅ MOE GÅRD åpner 13. juli. Her er det et stort utvalg av lokalmat fra produsentene i Mat fra Øyerfjellet. Og selv om bringebæra på Moe ikke er moden til denne datoen, skal det bugne av andre godsaker, lover produsentene. TRONDS TRUCK: Den dukker nok opp igjen i år også, Trond Bjerkestuens velholdte doning.

LILLEPUTT: Yrende liv i Lilleputthammer en sommerdag i ferien.

TRUCKTREFF PÅ STAV, 13-TREFFET blir det i sommer også. Stort oppmøte av grom lyd, store kjøpetøy, convoy, festlig lag og god stemning. Convoyen kjøres som tidligere fra Gausdal Landhandleri på Lillehammer via Gausdal og ned til Tretten. Datoene er fredag 30. august og lørdag 31. august.


LILLEHAMMER KUNSTMUSEUM Det er i år 100 år siden Sigrid Undset flyttet til Lillehammer og bosatte seg på Bjerkebæk, gjennom utstillingen "Å hjemme seg – i Sigrid Undsets hus er det mange rom." Utstillingen står til 27. oktober. Utstillingstittelen «Å hjemme seg» er hentet fra Undsets selv der hun beskriver gleden ved å skape sitt eget bosted. Stiftelsen Lillehammer museum markerer 100-års jubileet for Sigrid Undset både på Bjerkebæk og Lillehammer kunstmuseum. På Bjerkebæk er publikumsbygget utvidet. DRONNING SONJAS BARNDOMSHJEM fra Tuengen alle i Oslo er flyttet og gjenreist på Maihaugen. Huset er det nyeste i samlingen av bolighus i byavdelingen på museet. Maihaugen har et stort og variert program for store og små gjennom hele sommeren.

UNDSET: I år er det 100 år siden Sigrid Undset flyttet til Lillehammer og bosatte seg på Bjerkebæk.

THOR-ARNE MOEN har salgsutstilling på Kaussetra på Nordseter 15.-21. juli.

HJEM: Dronning Sonjas barndomshjem er flyttet til Maihaugen, og åpent for omvisning.

Vi har det du trenger til hytta! • SOLCELLE Nyttig • 12 VOLT • SNØRYDDE EUTSTYR • ALT TIL KJØKKENET • GASS OG PRIMUS • PARAFINLAMPER

Bestill på www.jernia.no - hent hos oss!

DET SKJER ALLTID NOE PÅ MAIHAUGEN TRADISJON OG LEVEMÅTE

...og mye mer!

JERNIA O. BORGEN Storgaten 92, Lillehammer. Tlf. 61 25 30 40 P Gratis kundeparkering i bakgården

HAFJELL VAKTMESTERKOMPANI AS HAFJELL HYTTESERVICE Vi er den største tilbyderen av serviceoppdrag til hytteeiere i Hafjellområdet. Vi har lang erfaring, proft utstyr, gode referanser og serviceinnstilte medarbeidere. Foto: Esben Haakenstad

ETT ÅRSKORT – 6 MUSEER maihaugen.no

a

til hytt

Vi har spesialisert oss på pleie av torvtak og gressklipping rundt hytteområdet. Maling/beising av hytter, hus og leilighetsbygg. Fasadevask med høytrykkspyler på tilhenger. Vi tar også på oss små snekkeroppdrag som bygging av terrasser og plattinger.

Mer enn 20 års erfaring - Gratis befaring!

Ta kontakt på tlf. 951 74 823 post@hafjellhytteservice.no www.hafjellhytteservice.no

ØYERmagasinet 11


Foto: Caroline Strømhylden

Øyerfjellet er et paradis for stisykling. Her får du tips til fine turer utenfor de mest folkerike områdene. Av Kathrine Lunde Solbraa Stisykling er populært. Det er ikke så rart. Å kjempe seg frem med sykkelen over steiner og røtter og kjenne sykkelen duve gjennom svingene gir en herlig mestringsfølelse. Stisykling er en morsom kombinasjon av trening, spenning, mestringsglede og naturopplevelse. Det er hele tiden variasjon og utfordringer. Mange gående enkelte steder Øyerfjellet er stort og du kan nå langt på stisykkel. Stier er ryddet og glopper laget slik at det skal bli enklere å ta seg frem. Gloppene hindrer også unødvendig slitasje på utsatte steder. Det er et hav av stier å velge mellom. Men det er også mange gående i Øyerfjellet. Velger du stier som går litt utenfor allfarvei kan det være det beste for begge parter. Områdene nærmest Pellestova og Nordseter er naturlig nok mest besøkt. Nevelfjell er et av fjellene både barn og voksne valfarter til. Den populære runden Kriksfjell- Hitfjell- Reinsfjell kan også være hyppig besøkt av både syklister og gående hele sommerhalvåret. Men du trenger ikke reise langt for å komme til betraktelig mindre folkerike områder. Tips fra kjentfolk Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) har en lokalavdeling for Lillehammer og omegn. De som sitter i styret er ivrige stisyklister og kjenner godt til mulighetene i nærmiljøet. NOTS er en politisk uavhengig organisasjon og ønsker blant annet å øke forståelsen for stisykling hos dem som ikke deler entusiasmen. NOTS jobber også for å få syklistene selv til å hensyn.

12 ØYERmagasinet


INGRID HOKSTAD Ingrid Hokstad er leder lokalt og Espen Gudevang er nestleder i NOTS. Her får du deres tips til to turer i Øyerfjellet utenom allfarvei. Hornsjø - Kolkjønnlia Sjøseterlia - Hornsjø

Foto: Caroline Strømhylden

En bra strekning for stisykling er å starte fra Hornsjø, og følge sti mot Kolkjønnlia. Denne stien ble ryddet av NOTS i fjor, og er en liten godbit.

ESPEN GUDEVANG

Videre går turen mot Sjøsætra på fine, lite tekniske stier. Stiene kan være våte etter regnværsperioder. Fra Sjøsæterlia kan du ta en fin sti ned til grusveien inn mot Hornsjø. Hvis kreftene tillater det, er det fint å avslutte med en tur oppom Veslefjell. Dette er en lite brukt, men veldig fin, sti. Deretter tar du samme vei tilbake. Har du fått nok sti for dagen eller har dårlig tid, så kan du ta grusveien tilbake til Hornsjø.

Storhaugen - Brettdalen - Djupen - Åstkyrkja Et stykke forbi Steinsetra kan du ta av på en sti over Storhaugen. Her er det flott utsikt fra toppen. Fortsett videre ned mot nord og veien. Fortsett videre på veien til Brettdalen. Der finner du en sti som går mot Djupen. Stien kan være sårbar i enkelte perioder og har smale klopper. Følg veien mot øst langs Djupen og ta av på stien som går mot vest over Åstkyrkja. Det er noen vanskelige partier fra toppen ned mot vest og Grunnsetra. Du kan eventuelt fortsette ned mot Goppolvatnet for en lengre tur eller ta sti eller vei tilbake.

NOTS (Norsk Organisasjon for Terrengsykling) sine stivettregler: ● Vær omtenksom og hyggelig i møte med turgåere. ● Du har alltid vikeplikt for fotgjengere. ● Begrens farten slik at du ikke er til fare eller ulempe for andre, særlig langs veier og stier som innbyr til høy hastighet, eller i uoversiktlige partier.

● Brems ned til gangfart i god tid før du passerer andre på en smal sti. ● Ikke lag nye spor, dersom du ikke har ferdigheter til å forsere en hindring, gå av sykkelen. ● Unngå å sykle på spesielt sårbare stier like etter perioder med mye nedbør. ● Ikke lag stien bredere ved å sykle utenom vanndammer eller hindringer. ● Bær sykkelen gjennom myrområder slik at det ikke dannes dype spor. ● Ikke lås bakhjulet i bratte nedoverbakker. ● Dersom to syklister møtes i en bakke, har den som sykler oppover forkjørsrett. ØYERmagasinet 13


En arena for utvikling av ”næringslivet i Øyer kommune

Styret

Foto: Asmund Hanslien/GD

blir stor aktivitet i byggeperioden som vil medføre omsetning for mange, blant annet innen handel, maskindrift, servering og overnatting. På den negative siden vil det medføre økt trafikk og endret kjøremønster. Målet vå være at de positive konsekvensene langt overgår de negative når vi gjør opp regnskapet en gang i fremtiden. En ny sommer i Øyer står for døra, og med det nok en travel årstid. Øyer har mye å by på for den besøkende, og i 2018 ble det utviklet et kart over de fleste opplevelser du kan få, betalte og ikke betalte. Kartet finner du på www.hafjellkart.no samt i papirform flere steder i kommunen. Spør etter det!

God sommer! Rune Haugen Leder Øyer Næringsråd

Rune Haugen, leder. afterski@hafjell.no Bente Søderholm bente@stavsplassen.no Irene Lien irene@hafjellhotel.com Camilla Reinemo Fjellvang camilla@alpinco.no Eistein Raabe Hegge eistein@circlekeurope.com Frank Rishaug frank@rykreis.no Jan Bjørke jan@drh-norway.org Kontakt: Henning Holmbakken hh@vekst.lillehammer.no

www.onr.no

Med sommeren for døren får vi juli som er den måneden med mest besøk hos oss, i hvert fall i følge statistikken for hotelldøgn. Den viser en høy topp i juli

Foto: Anne Kirsti Ryntveit

Ny E6 gjennom kommunen er et tema som opptar mange. Hvor blir avkjøringene og hva blir hastigheten? Hvor skal 4-felt stoppe? Vi har ikke svar på dette i skrivende stund, men at dette vil få store konsekvenser for næringslivet og innbyggerne i Øyer, positive og negative, er utvilsomt. På den positive siden vet vi at det

Det investeres også stadig i næringslivet. På Hafjellrampa bygges det nye kontorer til FH Gruppen, der utvides det med flere ansatte etter at Leve Hytter ble en del av dette konsernet. Dette er et godt tegn på at fritidsboligmarkedet fortsatt er i sterk vekst og det er en viktig næring for Øyer. Ikke bare de som bygger hytte i vår kommune men også at det leveres hytter fra Øyer til mange steder i landet.

måned. Utfordringen er resten av året, fordi utnyttelsesgraden for hotellrom er under 40% gjennom hele året. Så her er det muligheter!

14 ØYERmagasinet


Usikker på om det er lov å tenne opp bål?

Er det fristende å dra på tur og varme litt mat på et bål? Da bør du lese denne teksten først. Fra 15. april til 15. september er det forbudt å tenne opp bål og grill i, eller i nærheten av, skog og annen utmark over hele landet. Brannvesenet kan likevel gi tillatelse til å tenne bål, hvis du søker om det i forkant. Opparbeidede bålplasser Dersom lysten til å tenne opp et bål er veldig stor, så bør du legge turen til en allerede opparbeidet bålplass. – Dersom du går til et opparbeidet tursted hvor det er laget bålplass til allmenn benyttelse, så er det lov å tenne bål. Men kun dersom forholdene tilsier at det er forsvarlig. En opparbeidet plass ved et vann kan være et egnet sted, sier brannsjef Knut Birger Bakken i Lillehammer, Øyer og Gausdal brannvesen. Det finnes flere opparbeidede bålplasser som langs Lågen og Mjøsa, Mesnaelva og på Kroken. Grillen utgjør også en brannfare Hvis man skal grille på områder som er langt unna skog og utmark, for eksempel i hager eller på tilrettelagte grill- og bålplasser i parker, gjelder den alminnelige aktsomhetsplikten. Dette innebærer at du må være forsiktig, ansvarsfull og bålet må være fullstendig slukket før du forlater stedet. Hvis du bruker engangsgrill, må du huske å vurdere brannfaren mot underlaget. Under engangsgrillen blir det varmt og underlaget kan fort ta fyr eller bli skadet av varmen. Sett aldri grillen direkte på bakken. Ved spesielle forhold kan brannvesenet forby all bruk av bål og grill. TIPS TIL TRYGG BÅLBRENNING:

● ● ● ● ● ● ● ● ●

Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold. Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten. Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet. Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon. Det er ikke lov å brenne bål på svaberg. Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov. Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig. Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel. Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket.

Kilde: sikkerhverdag.no På skogbrannindeksen til yr.no kan du se om det er fare for skogbrann der du bor.

ØYERmagasinet 15


RENT SKAL BLI: Espen Uthberg byttet ut håndball med skureklut for å kunne livnære seg innen hytteservice. – Jeg vil tilby det kundene etterspør. Alle foto: Anne Stokke

Espen

tar hyttevasken for deg Espen Utbergh tar et godt drag med kluten over glasset i dusjen. Det skal være rent, delikat og innbydende når hyttebadet er ferdig rengjort. Av Anne Stokke Det er flere som driver servicevirksomhet i hytteområdene. Espen Uthberg med firmaet Utex er blant de nyeste. Han begynte for seg selv i 2018. Da hadde han i noe tid snust på markedet gjennom samarbeid med Skeikampen hytteservice. Etterspørsel Nå rengjør han hytter i høyt tempo, både privathytter og bedriftshytter, store som små. Han er på farten seint og tidlig med vaskesakene i firmabilen. Han vasker i Hafjell, Sjusjøen, Musdalssætra. Han er der kundene er. Oppstarten er lovende. Jungeltelegrafen er ikke utdatert, men virker fortsatt. Og han annonserer i Øyermagasinet. Slik får han gjort firmaet kjent.

16 ØYERmagasinet

Men det er ikke omkostningsfritt arbeidsmessig å etablere seg med eget firma, og være eneste ansatt. Det blir lange dager, mange kvelder, og av og til må han be familien om assistanse. Foreløpig er det ikke aktuelt å ansette noen, men plutselig er han der at han må. For oppdragene varierer og oppdragsmengden øker. På tilbudssiden Han tar ikke bare på seg vask. – Jeg vil kunne tilby det kundene etterspør. Det er målet mitt. Være totalleverandør. Og kundene skal vite at jeg leverer på kvalitet. Det nytter ikke å gå inn i dette markedet for halv maskin. Vil de ha bygget en platting, få vinterveden tilkjørt, klippet plenen, stelt torvtaket, kjørt mat til hytta og satt i kjøleskapet, ordnet med utemøbler, få hjelp av rørlegger eller elektriker, kan jeg ordne det. Jeg har kontakter - fagfolk - som kan stille opp og få saken ut av verden.


All slags vask Foreløpig har det kanskje gått mest i vask? – Absolutt., sier Uthberg og gjør seg ferdig med badet. Vi er i en privateid utleiehytte. Her har en familie hygget seg i helgen, Espen tar av sengene og gjør rent. Så legger han en pakke med sengetøy og badehåndkle på sengene. Klart for de neste gjestene. Han ser til at kjøleskap og oppvaskmaskin er rene og tømt, kikker ned i bestikkskuffer, og er nøye med å vaske vekk fingermerker på høyglansede kjøkkenfronter. Han støvsuger, rister opp sofaputer og vasker gulvet i stua. Til slutt vasker han seg helt ut og låser døra. Denne jobben tar to-tre timer. Må det vindusvask til, eller noe annet ekstra, tar det lenger tid. – Det beste er å vaske vinduer! Blanke og fine ruter – det er helt topp, smiler han. Bedriftsmarkedet Han gjør gjerne avtaler om ansvar for å holde bedriftshytter i orden. Det er forutsigbart og greit å forholde seg til en avtale om å være totalleverandør av hyttetjenester. Ferdigvask av nyoppførte hytter er det Uthberg kaller en «real jobb». Da må tak, vegger og gulv støvsuges, vaskes og tørkes. Først da er hytta innflytningsklar. Byttet håndball med mopp Det var ikke opplagt, for å si det forsiktig, at 43-åringen fra Gausdal skulle livnære seg av å vaske andres hytter. For Espen Uthberg er betydelig mer kjent med håndball i hånd enn med vaskesaker. Han var tilknyttet idrettslinja ved Gausdal videregående skole, selger i M-sport Norge og klubbkonsulent med salg av klubbavtaler. Så gikk han vel litt lei, og så at det åpnet seg en mulighet i hyttemarkedet. Han trives, men jobber steinhardt for å komme dit han vil. – Få med samboeren min. Haldis. Hun er helt fantastisk og tar alt papirarbeidet i tillegg til å skjøtte egen jobb. Dette hadde ikke gått uten henne!

UTSTYR: Det som ikke får plass i en Ikea-bag...

PUST I BAKKEN: Det blir ikke mange pauser på en kar som vil innarbeide seg i hyttemarkedet.

ØYERmagasinet 17


Byens største og beste utvalg

• Høytrykksvaskere • Aggregater • Motorsager • Scootere

• Gresstrimmere • Robotklippere • Tilhengere • El-sykler

PLENKLIPPERE Egne serviceverksteder

Gausdalsvegen 2624 Lillehammer Gausdalsvegen 2,c Lillehammer Gausdalsvegen 20 20, c2624 2626 Lillehammer Gausdalsvegen 20 2626 Lillehammer Storgaten 106, 2390 Moelv post@skog-hage.no c www.skog-hage.no post@skog-hage.no c www.skog-hage.no www.skog-hage.no

a Tlf. 40403340 340 340 40 340 a 40 340

TRE NYHETER det kan være verdt å merke seg!

Nå vil GLØR se ALT avfall du leverer på gjenvinningsstasjonen

I løpet av høsten innføres forbud mot levering av restavfall i svarte sekker på gjenvinningsstasjonene. Restavfallet skal leveres SYNLIG, og brukes det sekker skal disse være gjennomsiktige. Dette er fordi vi må redusere mengdene farlig avfall som havner i restavfallet - f.eks. maling, elektriske produkter eller batterier som skal sorteres som farlig avfall. Kommer du med avfall som ikke er synlig, må du være forberedt på å vise oss hva sekkene inneholder.

Sortering av matavfall på hytta

Nordseter på Lillehammer er allerede i gang, og i løpet av sommeren 2019 vil det bli muligheter for levering av matavfall også i Hafjell og på Skeikampen. Matavfallet bruker GLØR til å produsere biogass som er drivstoffet på våre renovasjonsbiler.

Bleier skal kastes i restavfallet

Alt av bleier skal fra 2019 kastes i restavfallsbeholderen.

18 ØYERmagasinet

Tlf. 61 27 05 60 • www.glor.no


09-20 09-18 MAN-FRE

LØRDAG

NATTÅPENT 27. JUNI TIL KL. 24

0 9 - 2 0 ( 1 8 ) w w w. s t r a n d t o r g e t . n o /

ØYERmagasinet 19


SOMMERSOL: Frisørene Toril Stenberg Øien (til venstre) og Maria Söderberg trives på Hafjellrampa. Utenfor frisørsalongen er det gjort i stand en trivelig uteplass. Alle foto: Anne Stokke

Utvider på Hafjellrampa Det er snart tre år siden Toril Stenberg Øien tok sjansen på å åpne frisørsalong på Hafjellrampa. Nå har hun så mye å gjøre at hun har ansatt Maria.

der og for fantastiske medarbeidere. Og så er det bra å reise tilbake til Øyer, til mann og til tenåringene Emil og Oskar (derav firmanavnet EMOS på Øyer-salongen) og til kundene her hjemme. Jeg trives med vekslingen.

Av Anne Stokke

Litt av hvert Frisørsalongen i Øyer er mer enn et sted å få stelt håret. Her er i tillegg til produkter for hår og hud og smykker, det Toril benevner som «småstæsj». Det vil si mindre interiørartikler av mange slag, i tillegg kommer håndverkssjokolade fra småskalaprodusentene «Jentene på tunet» i Selbu, kaffe og te og småartikler. Utenfor salongen har Toril gjort i stand en solkrok, plantet steinbedstauder og grønt i muren bak og ordnet med bord og parasoll. – Det er hyggelig å gjøre det pent rundt seg det tror jeg kundene også setter pris på, sier Toril. Hun har øyværinger og tretlinger på kundelista og noen hyttefolk bruker også lokalsalongen både for å få stelt håret og for å kjøpe ting til hytta.

Maria, med etternavn Söderberg, er frisør, svensk og bosatt i Øyer, og en dag banket hun på Torils dør i salong Emos. – Ved å ansette henne, kan jeg holde salongen åpen hver dag og annenhver lørdag. Det er så fint å være to, sier Toril Stenberg Øien. Salong i Oslo Hun driver den velrenommerte Perrysalongen på SAS-hotellet på Holbergs plass også. Det er den som gir økonomisk fundament til etableringen av salong i Øyer. Hver uke blir det litt pendling og overnatting i «byleiligheten» for å holde tak i Perrysalongen og for å kunne pleie et langt kundeforhold til mange trofaste kunder. – Jeg er så glad for salongen i Oslo, for livet

20 ØYERmagasinet

– Vi har faste åpningstider, men er fleksible i den forstand at vi ikke sier nei om noen ringer utenom åpningstiden.

KOS: Kaffe hos frisøren hører med. – Og den skal være god, rågod, mener frisøren på Hafjellrampa.


Stavsplassen 2019 30. – 31. august

21. september

Trucktreff

Hoppeutstilling

STAVSMARTN

www.dg-trykk.no

18. – 20. oktober

Mer info på stavsplassen.no ØYERmagasinet 21


HJEMME OG BORTE: Mona Svegården deler arbeidstida mellom sauene på gården og Frivilligsentralen nede i bygda. Arkivfoto: Anne Stokke

UTVIDER: Windy Kester Moe lover enda mer bringebær i sommer. Arkivfoto: Anne Stokke

NY LEDER FOR FRIVILLIGSENTRALEN

MER BRINGEBÆR PÅ MOE

Mona Svegården er ansatt som ny leder for ØyerTretten frivilligsentral.

Nå skal det bli enda mer bringebær fra Moe gård

Av Anne Stokke

Sjølfolket, Erlend og Windy Kester Moe, satser friskt videre. Med støtte fra Innovasjon Norge er det igangsatt et byggeprosjekt i det gamle fjøset. Ut skal alt som har med sauehold å gjøre, inn skal kjøle- og fryseanlegg for bringebær. Lagerplass skal det også bli. Bringebærfeltet fordobles, dermed blir det plass til 2 000 ekstra planter. I tillegg kommer et testfelt for nye bringebærsorter Jordet har vært under forberedelse for sesongen en stund nå, slik at alt skal være klart til planting 1. juli. Med godt og tjenlig vær kan de første kurvene være fylt til gårdsbutikken åpner 13. juli. Selv om bringebærene ikke skulle være modne, lover Mat fra Øyefjellet at det skal bugne av stuttreist mat fra øvrige produsentene i fellesskapet i innspurten av modningen. Nytt av året er det også at det er anlagt parkeringsplasser i tilknytning til gårdsbutikken, og den bratte gårdsvegen er gjort litt mindre bratt! Moe gård, med sine fire stabbur på rekke og rad, ligger like ved Hafjell, langs vegen opp til Øyerfjellet.

Mona Svegården er tilsatt i 60 prosent stilling. Hun er 43 år og sauebonde på gården Bøbakken i Øyer. Engasjert Hun er engasjert i Øyer-Tretten bondelag, i seterlag og andre organer i næringen. Mange vil huske henne som en av flere naboer til Sølvskottberget som protesterte da UDI ville samle inntil 28 asylsøkere de kalte «utagerende» på det nedlagte rehabiliteringsstedet i fjor høst. GD og NRK var blant mediene som ga saken stor oppmerksomhet. På flyttefot Frivilligsentralen har hatt kontorplass i bibliotekfilialen på Tretten, men er nå på flyttefot – trolig sørover. – Ja, vi er i dialog med biblioteksjef Astrid Stuve om å leie kontorplass ved hovedbiblioteket på Hafjelltorget. For oss vil det være hensiktsmessig og hyggelig å dele lokaler med biblioteket, som er en møteplass for mange, både ivrige lesere og for ulike foreningsaktiviteter i kommunen, sier Svegården. Biblioteket har dessuten møterom som Frivilligsentralen er avhengig av å kunne disponere. – Frivilligsentralen bør også i fortsettelsen ha et ankerfeste på Tretten, men ingenting her er avgjort, sier hun. Gjenbruk er pop Det som er avgjort, er at Frivillig-lederen har overtatt den daglige driften av BUA Øyer, utstyrsbanken der alle som ønsker det, kan låne gratis utstyr/leker til sport og fritid. BUA ble åpnet i vinter, og har vært en ubetinget suksess. – Oppslutningen har vært fantastisk, forteller Svegården. – Nå er vinterutstyret lagt vekk og erstattet med sommerutstyr av mange slag. Kano, redningsvester, fjellstøvler, tennisutstyr, for å nevne noe. Det er bare å komme i åpningstida torsdag ettermiddag. Ingen behøver å eie alt, vi kan låne av hverandre, gjenbruk er populært og bærekraft et godt uttrykk for hvordan vi kan te oss i framtida også når det kommer til bruk og forbruk av fritidsutstyr. BUA Øyer er en suksess. Utlån og gjenbruk ligger i tida. Mona Svegården har overtatt ansvaret for utstyrbanken BUA.

22 ØYERmagasinet

Av Anne Stokke

NM: Stavsplassen er stedet, datoene 8.-10.august.

MANGE VIL TIL HOVSLAGER-NM Påmeldingene til åpent NM for hovslagere er så mange at Gutormshall ikke er stor nok. Av Anne Stokke Derfor flyttes arrangementet inn i Hippodromen. Norwegian farriers focus, som det heter på engelsk, er et av de årlige, store arrangementene på Stavsplassen. Så også i år. – Gutormshall ble for snau. Men det er ikke noe problem for oss på Stavsplassen som har den store Hippodromen som alternativ, sier arrangementskoordinator Bente Søderholm. Hun har i skrivende stund ikke oversikt over antall deltakere, men har fått beskjed fra arrangøren Norges hovslagerforening om den store deltakelsen. Datoene for årets åpne norgesmesterskap for hovslagere er 8.-10. august.


Fotoutstilling

på Musdalssætra i sommer BILDER: Jørgen Skaug utstiller på hjemlige trakter, på Musdalssætra. Jørgen Skaug, kjent foto-navn fra distriktet, stiller ut egne bilder på kjente trakter Utstillingslokalet er det gamle seterfjøset til garden Øver-Sygard Hong, der Skaug er oppvokst. Fjøset ble satt opp i 1885, og var i bruk i ordinær seterdrift fram til 1985. Siden da har fjøset stått tomt. Under utstill-ingen henges det opp bilder i alle kubåsene, og ellers på veggene. Mest naturbilder Skaug stiller ut 50 egne bilder. – De fleste er fra naturen, mye lokalt, men jeg har også med en del bilder fra mine fototurer til Svalbard, Finland og Dovrefjell. Bildene er produsert i forskjellig materiale som lerret, aluminium, glass og tre, i tillegg til papirbilder innrammet med passepartout. Bildene vil være til salgs, og jeg vil være tilstede alle dager for en fotoprat med de som ønsker det, forteller Skaug.

Utstillingen er todelt. I tillegg til Skaugs egne bilder, vises en mindre spesialutstilling av lokale motiver som den kjente postkortfotografen Anders Beer Wilse tok for ca. 100 år siden.

bildene hans er blitt antatt. 40 bilder er blitt premiert med medalje eller hederlig omtale. Som følge av disse resultatene er Skaug tildelt flere hederstegn i fotoorganisasjoner, både nasjonalt og internasjonalt.

Ønskereprisen Det er etter flere oppfordringer Skaug har bestemt seg for å gå på med en ny fotoutstilling i det gamle seterfjøset på Musdalssætra, slik han hadde i 2012 og 2014. – Spotlampene står der fortsatt, og jeg har fornyet meg såpass billedmessig de siste årene, at tiden er inne for en ny utstilling, sier han om den kommende utstillingen. Skaug har gjennom årene opparbeidet seg et godt og solid fotografnavn. Under utstillingen i 2014 kom det hele 450 besøkende i løpet av tre helger. Skaug er fortsatt et aktivt medlem i Lillehammer kameraklubb. I løpet av de siste årene har han deltatt i en rekke nasjonale og internasjonale fotokonkurranser, der 220 av

Musdalssætra i endring Hytteutbyggingen i området har skutt fart de siste årene. Det kommer blant andre fotograf Skaug til gode: – I løpet av de fem årene siden forrige utstilling har det kommet mange nye hyttefolk, som har vist seg å være en bra målgruppe for utstillingen. Musdalssætra ligger bare 37 km fra Lillehammer, så jeg håper mange vil besøke utstillingen både fra Lillehammer og bygda ellers, sier fotografen. På utstillingsdagene blir det salg av kaffe og vaffel m.m. Utstillingen åpnes lørdag 20. juli kl. 12.00, og vises de to påfølgende helger.

ØYERmagasinet 23


ØYER TURSKILØYPER HAR: • ca 2 400 hytter • ca 10 000 daglige brukere på storutfartsdager • ca 25-30 000 løypebrukere i høysesong ØTs brukere representerer stor kjøpekraft. Vi oppfordrer disse til å støtte og bruke våre samarbeidspartnere og bidragsytere.

BLI MED PÅ LAGET!

For å bidra enten som privatperson eller bedrift, her er mulighetene: Vipps: #46235 eller søk Øyer Turskiløpyer Kontonr: 1644.23.86300 www.oyerturskiloyper.no www.facebook.com/oyerturskiloyper

Bruk våre sponsorer, de støtter oss

Vi bygger arkitekttegnede hytter

24 ØYERmagasinet


ØYER TURSKILØYPER

SETTER SPOR - Til glede for alle Skisesongen 2018/19 er over, og vi ser tilbake på en sesong med gode forhold fra tidlig i desember til sent i april. Vi ønsker med dette å takke alle våre bidragsytere for støtten vi har fått gjennom denne sesongen. Både hytteeiere, fastboende, næringslivet, kommunen, fjellstyret og vei-selskapene. Foruten dere ville vårt arbeide aldri kunne ha vært det samme.

Vi ønsker også å rette en stor takk til våre trofaste og solide løypebaser, som jobber både tidlig og sent, for å lage gode skispor til alle våre brukere. Vi vil også benytte anledningen til å oppfordre flere til å bli en del av skiløype-spleiselaget, enten ved å gå inn som sponsor/samarbeidspartner eller ved å gi privatbidrag. Tusen takk for vintersesongen 2018/19, vi gleder oss allerede til neste sesong!

Fotografier: Geir Olsen

ØYER

Her er det plass til din bedriftslogo i neste utgave av Øyer magasinet.

ØYERmagasinet 25


Det kan være lønnsomt å delegere! Advokatfirmaet Thallaug ble etablert i 1919 og fyller 100 år i 2019. Vi har i dag 19 medarbeidere med til sammen flere tiårs erfaring fra landets største advokatfirmaer. Våre advokater er løpende rådgivere for banker, internasjonale bedrifter, industri og tjenesteytende selskaper. Stadig flere Oslo-lokaliserte virksomheter har oppdaget at de får samme kompetanse til en langt lavere pris ved å benytte seg av våre tjenester.

Det kan være lønnsomt å delegere til oss - så får du mer tid på hytta!

Advokatfirmaet Thallaug ANS www.thallaug.no Lillehammer | Brumunddal | Gjøvik

26 ØYERmagasinet


BLÅ: Det er lett å forstå at jorda kalles den blå planeten, alt det blå er jo vann! Førskolelærerne Maya Kampesveen (med globusen) Ida Diesen Øvre og Oda Marie Hauge har arbeidet sammen med ungene om tema vann i vinter.

VANN: En kan lære mye ved å samle seg rundt ei balje med vann… Det vet ungene i Vidarheim barnehage. Fra venstre: Alex, pedagog Maya Kampesveen, Eilev, pedagog Ida Diesen Øvre, Saga, Håkon og Frøya. Alle foto: Anne Stokke

Vannvittig fint å lære om vann!

Barna i Vidarheim barnehage er vannvittig kunnskapsrike etter å ha dukket ned i vannets mysterier og muligheter. Av Anne Stokke Og de har lært seg lokal geografi. Denne gjengen vet hvor de kommer fra, hvor de hører til og hvor de skal gå for å se på, ta på eller smake på vann.

Maneter, muligens Eller hvor den lokale badeplassen er, den som av og til er lunken og fin om sommeren. – Å, ja, kulpen, ja, sier ei jente glad. Hun mener å ha hørt at det kan være maneter der. Men korrigerer raskt seg sjøl: – Det er mamma som har sett brennmaneter i havet. Forresten finnes det to slags maneter, brennmaneter og glassmaneter. Men fisk finnes det i all slags vann.

Illustrasjon: Maipo Film

Vann i bygda og over alt En gruppe vanneksperter under skolepliktig alder har samlet seg rundt ei balje med vann. De skal oppsummere lærdommen og erfaringene fra semesterets dypdykk i tema

vann. Vann er som kjent et tema med mange muligheter, innenfor Vidarheims fire vegger, på de store uteområdene og i nærområdet. Og på kloden. Førskolelærer Maya holder opp en globus. Om ungene vet hva den forestiller. Yess! Planeten vår jorda. Men alt det blå på planeten, hva kan det være? Vann, vann er jo blått! Nettopp, og derfor kalles jorda vår den blå planet, forteller Maya. Vannet er blått også i åa som renner våryr rett utenfor vinduene. Den heter vel strengt tatt Kramprudsåa, men alle forkorter til åa. Enda mer vann er det i Lågen, selveste storebroren blant åene i dalen. Den kjenner de godt etter flere ekspedisjoner langs strandpromenaden. Og de har fulgt med på bekken ved gapahuken. Jo, det er mye vann rundt Vidarheim, slår de fast. Vann i hverdagen Inne i barnehagen også, der vann er viktig for så mye. Dette sier Eilev: Vi må ha vann for å lage mat, for å vaske oss og som drikke. Alex vet at det ikke bare er jord som må til for å få de små jordbærplantene i vinduskar-

men til å vokse, mens Saga forklarer at trær trenger vann så de kan vokse og strekke seg mot sola. Nysgjerrige – Vi er så tett på naturen her på Vidarheim. Vi føler oss privilegerte som har turterreng å kunne utforske og oppleve, kloss på, sier Maya. Vann har vært tema i barnehagens årsplan for 2018-2019, og perspektivet er bredt, med sju fagområder: Språk og tekst, kropp, bevegelse, mat og helse, kultur og kreativitet, natur, miljø og teknologi, antall, rom og form, etikk, filosofi og religion og nærmiljø og samfunn. – Ungene våre er blitt rene spesialister, ja, små realister. De har vært nysgjerrige og reflekterte, interesserte og utholdende, roser Maya. Stunden rundt balja går mot slutten, sultne mager skal mettes. Alle har lagt ting i vannet. Alle har sett at korken flyter, klesklypa synker, muffinsformen av papir flyter… før den bli våt, går i oppløsning og de klissete småbitene havner på bunnen sammen med klesklypa.

Årets Nyhet!

Testsenter for Månelyst i Flåklypa

Over 60 atraksjoner for hele familien

ØYERmagasinet 27


LEDER: Rune Haugen er trønderen som slo rot i Hafjell. Han er medeier og daglig leder i driftsselskapet for fire utesteder i Hafjell. Foto: Anne Stokke

Vi må samarbeide tettere

Rune Haugen er ny leder i Øyer næringsråd Økt samarbeid mellom aktørene i kommunen og med næringsforeningene i dalen. Det er hva den nye lederen i Øyer næringsråd ønsker. Av Anne Stokke Rune Haugen har tatt over som leder av næringsrådet etter Erik Fostervoll, direktøren på Scandic Hafjell. Hafjell-aktør Som forgjengeren er Haugen tungt inne i servicenæringene i kommunen. Han er medeier og daglig leder i driftsselskapet som driver fire utesteder i Hafjell: Ryk & Reis, Kos restaurant, Lodgen mat & drikke og Woody`s Hafjell. Med mer enn en fot i aktivitetene i «bånn av bakken» er han en ivrig talsperson for Hafjell og utviklingen av destinasjonen. Samtidig vil han som leder av Øyer næringsråd være en pådriver for å løfte fram det øvrige næringslivet i kommunen. Gode sammen – Jeg er veldig engasjert i utviklingen i og rundt Hafjell. Samarbeid og mer samarbeid mellom aktørene vil kunne styrke destinasjonen og gjøre oss mer attraktive for våre gjester, enten det gjelder lokalbefolkningen, hyttefolket eller turister. – Det viser lokal erfaring, og det er også erfaringen andre store destinasjoner har gjort, sier Haugen. Reiselivets bidrag 542 skatteytere i Øyer er sysselsatt i reiselivsnæringen. De kommunale inntektene fra personskatt i næringen er på 13,5 millioner kroner. Det viser tall hentet fra Menon Economics.

28 ØYERmagasinet

Til dette bildet hører at Øyer kommune har netto innpendling av reiselivsansatte. Ti prosent av disse skatteinntektene tilfaller andre kommuner. Til sammenlikning bidrar skognæringen med 3,1 millioner kroner i skatteinntekter, mens landbruket bidrar med 4,8 millioner kroner. – Hafjell, Hunderfossen og Lilleputthammer er motorene i reiselivsdestinasjonen, fritidsboligene og turismen likeså. Men vi må ikke glemme at Øyer har andre viktige næringer som landbruk og skog. Og med Tine på Tretten har vi en kjempe innenfor landbrukets foredlingsindustri. Leve Hytter er en annen suksessbedrift. Lokalt forankret og med hovedkontor i Øyer. Og vi har en betydelig dagligvarehandel, som også trekker kunder fra nabokommunene i tillegg til fastboende og hyttefolk. For store og små Øyer næringsråd har 75 medlemmer med smått og stort, som hver betaler 1750 kroner i året i medlemsavgift. Foreningen arbeider nå med en strategisk plan for arbeidet. – Vi må ha en rettesnor å jobbe etter, og slik få virksomheten inn i «fastere former». Vi har kikket litt over kommunegrensene, og sett hva næringsforeningene i Lillehammer, Gausdal, midtdalen og norddalen har gjort strategisk og praktisk. Foreningene i dalen og Lillehammer har ansatt folk for å holde farten oppe i arbeidet, det er en løsning vi også ønsker å vurdere. Tenke regionalt Kanskje kan det være en farbar veg med formalisert samarbeid med naboforeningene. Kommunene ligger jo som perler på en snor fra Mjøsa og nordover, og vi deler E6. – Vi har felles utfordringer knyttet til

E6-utbygging, transport, rammevilkår for næringslivet og befolkningsutvikling, for å nevne det viktigste. Og det grønne skifte må vi bidra til i fellesskap. I den forbindelse vil jeg litt tilbake til Hafjell og de store hytteområdene våre. Hvordan kan vi legge til rette for økt kollektivtransport? I dag har vi ikke infrastruktur som tar høyde for kollektivløsninger i stor skala. Hvordan skal vi frakte folk inn og ut av områdene våre i framtida. Som så mye annet må løsninger finnes i samarbeid mellom myndigheter og næringsliv. Flere tar bussen Som et eksempel på at samarbeid virker på transportfeltet, viser Rune Haugen busssamarbeidet som de senere år har vokst fram mellom turistdestinasjonene. – Det er et småskala-prosjekt, men det virker, forteller han. – Hotellbussene mellom serveringsbedriftene i Hafjell er godt mottatt. Antall avganger ble doblet foran siste vintersesong, og det ga passasjervekst. I alt 1800 gjester reiste med bussen. Det er næringen som bekoster busstilbudet. Flere skibusser frakter folk til bakker og løyper med utgangspunkt i Lillehammer, operert av Opplandstrafikk. I tillegg kommer en internbuss mellom Hunderfossen hotell og Hafjell alpinsenter, også en del av Opplandstrafikks rutetilbud. Sist vinter ble tilbudet utvidet med avgang til Pellestova hotell, og det viste seg å være populært. Avgangene på internbussen ble for øvrig doblet sist sesong, og det ga en pen økning i passasjerantallet fra 859 i 2018-sesongen til 1216 i 2019-sesongen.


Foto: Esben Haakenstad Design: M8

SOLSKJERMING – GARDINER – SENGETØY – INTERIØR – GARN

PERFEKT SOLSKJERMING FOR DINE VINDUER dager Kampanje - 1. juli 17. juni

-20%

SOMMER PÅ AULESTAD

Vi har lang erfaring med befaring, rådgiving, oppmåling og montering for best mulig resultat!

ETT ÅRSKORT – 6 MUSEER aulestad.no

Stor gardinavdeling med målsøm! Plisségardiner er svært fleksible. Tilpass lysinnslippet etter behov. Løsninger for alle typer vinduer.

BJØRNSTJERNE BJØRNSONS HJEM

Faghandelen i Lillehammer Sentrum

post@uldvaren.no NÅR KVALITET TELLER www.uldvaren.no

DIAMANTER Prisgaranti på våre en-stens ringer og allianseringer

SU UVERENE PRISER UTEN Å SENKE KVALITETEN Se vårt store utvalg og eg gne kolleksjoner i butikk og g på www.frisenberg.no

Foto:Trond W. Andersen

Vi utfører alt arbeid på vårt eget verksted og vi designer gjerne smykker etter ønske. Dere kan også levere gammelt gull. VELKOMMEN TIL OSS!

BESTILL PÅ NETT

10.00 - 17.00 10.00 - 20.00 10.00 - 16.00

Her finner du smørebu, museum, et stort utvalg hardvare fra SWIX og TOKO, tekstiler fra SWIX, Ulvang og Lundhags, sykler fra Hardrocx, telt og soveposer fra Helsport, klubbtøy fra Original og Outlet butikk.

og få varene sendt hjem! Du kan også hente i butikken.

Visit our waxing cabin, museum, coffee shop, a large variety of poles, ski waxes and waxing tools from SWIX and TOKO. SWIX, Ulvang and Lundhags apparel. Hardrocx bikes, tents and sleeping bags from Helsport, and our Outlet.

KUNDEKLUBB

Meld deg inn i vår kundeklubb og få 10% rabatt på alle ordinære varer

ÅPNINGSTIDER / OPENING HOURS Mandag - onsdag / Monday-Wednesday Torsdag - fredag / Thursday-Friday Lørdag / Saturday

Storgt. 74, Lillehammer. Tlf. 61 25 03 36

BELIGGENHET / LOCATION Blåswixvegen 5, 2624 Lillehammer.

www.frisenberg.no

ØYERmagasinet 29


Ønsker juni-festival hvert år Det ene tok det andre, og plutselig ble det to uker med kulturmønstring i prestegården. Nå håper Øyet-Tretten kirkelige råd at festivalen kan bli en årlig tradisjon. Av Anne Stokke

JUNI: Det er liv og røre i prestegården igjen nå i juni. Kulturmønstringen varer til 23. juni. Alle foto: Anne Stokke Øyer prestegård er til for å brukes. Gårdsanlegget ligger der som et smykke i det junigrønne landskapet, og det syder av aktivitet der nå. Til for å brukes – Det bør det gjøre oftere. Prestegården skal tas godt vare på, oppleves og benyttes, sier Simen Ensby. Sammen med resten av medlemmene i Øyer-Tretten kirkelige råd (ØTKR) ønsker han å skape nytt liv i prestegården. Det har ikke bodd folk der siden sokneprest Øyvind Sagedal i 2017 pakket seg ut og flyttet etter 26 års tjeneste. Nå flytter det snart inn leietakere i to leiligheter i ene delen av bygningen. Resten står tomt, men det er i disse rommene i første og andre etasje, blant annet værelset som Sagedal brukte til kontor, at den store junimønstringen nå pågår. Det er en start, ja, en temmelig omfattende start, sier Simen Ensby med henvisning til det vidtfavnende programmet som er snekret i hop. Felles arv, felles glede – Felles kulturarv- og glede, har vi satt som overskrift for disse juni-dagene. Vi ønsker at folk skal bli kjent med Øyer og Trettens lokale kunstnere, med den fantastiske bokskatten, for eksempel, vi har kommet over etter at vi begynte å gå gjennom huset,

rom for rom. Biblioteksjef Astrid Stuve hjelper oss med å få samlingen i stand på bibliotekfaglig vis. Vi åpner også prestegårdens hvelv for allmenhetens innsyn. Mange vet kanskje ikke at det finnes et hvelv her! Og det er faktisk fronten fra det første orgelet i Øyer kirke, fra 1907, som kranser inngangen til hvelvet. Orgelpipene er borte, men fronten kan publikum altså se her i prestegården. Stusselig og tomt Flere av rommene sto ganske så nakne og umøblerte da Simen Ensby og Unni Staum, som er de to i ØTKR som har prestegården som ansvarsområde, kom inn. Nå er det kjøpt inn møbler på Finn, og bilder er hengt opp på veggene. Det er ryddet, gjenstander fra tidligere tider er trukket fram i lyset – det er blitt liv i huset igjen. Denne delen av prestegården er til utleie. Her kan det feires jubileer og konfirmasjon og her kan det avvikles møter i lokalt foreningsliv. Ensby ønsker at enda flere vil ta lokalene i bruk, og håper at denne første kulturmønstringen bidrar til at flere får øynene opp for mulighetene som ligger der. Øyers kulturhus – Prestegården er i realiteten Øyers kulturhus. Det er den store fellesarenaen for Øyer og Tretten. Nå viser vi noen av mulighetene

gjennom disse junidagene, inne som ute. – Vi har røsket opp litt ute, satt ut benker i tunet og slike ting. Etter hvert skal det bli parsellbruk i deler av hagen, slik det var i prestegårdshagen før i tida. Her kan folk dyrke poteter og grønnsaker i tildelte parseller. Hovedbegivenheten inne er kunstutstillingen der bygdas fremste utøvere har salgsutstilling i salene i andre etasje. Disse er med: Annemor Rivertz Torgersen, Jens Petersen, Geir og Bodil Rakvåg, Marit Thompson Engen og Marit Arnekleiv. Ønsker du mer informasjon, kontakt: Unni Staum, tlf. 950 68 777 Simen Ensby tlf. 928 86 155

UTSMYKNING: Prestegården skjuler kulturskatter som nå kommer fram i lyset. Simen Ensby håper at øyværingene vil ta huset i øyesyn.

• Belysning • Varme • Sikkerhet • Elektro installasjon • Tele og data

Telefon 61 22 66 99 www.skogvang.no

30 ØYERmagasinet


ne Åd Bakke, rådmann

Nytt

FRA RÅDMANNEN

informasjon fra Øyer kommune juni 2019

s. 2 Ordføreren har ordet s. 3 Fra kulturfronten s. 4 Hafjelldag for 5.-7. trinn på Aurvoll skole Offisiell åpning av Tretten brannstasjon s. 5 Jakten på kunnskapens bok Sommeråpent på biblioteket s. 6 Fjøsbesøk Ungt entreprenørskap De vant batterijakten! s. 7 Musikkfest Lillehammer Olsenbanden jr. på sirkus

Så er vinteren over og vi har fått smak av en variabel vår. Alt fra steikende sol og varme til nysnø første uka i mai. En tid var det stor snøsmelting i fjellet, men dette fikk en bråstopp med kuldegrader og nysnø. En skal aldri være for bastant, men prognosene for en stor flom er vel noe redusert. ÅRSREGNSKAP OG BUDSJETT I den kommunale administrasjonen går årshjulet sin gang. Vi legger nå fram årsregnskapet for kommunestyret og om få dager er vi i gang med budsjettarbeidet for årene 2020-2023. Vi får utfordringer i årene framover også, men en ting er sikkert – et budsjett vil bli vedtatt i november. Akkurat nå er det for tidlig å komme med noen signaler fordi vi venter på et revidert statsbudsjett midt i mai. OMBYGGING OG FLYTTING Ellers så blir det noen forandringer på rådhuset på Tingberg. Vi er i ferd med å bygge om to møterom i gamle Coop-bygget til ny kommunestyresal. I tillegg har Kirkelig fellesråd flytta ut og inn i det gamle bankbygget. I lokalene etter fellesrådet flytter Kultur og fellesfunksjoner inn. Ombyggingen og flyttingen skal etter planen være ferdig over sommerferien. E6 Den store saken i vår og månedene framover er ny E6. I første planfase skulle utbyggingen egentlig gå fram til Ensby-krysset.

Nye Veier, som fikk oppdraget med byggingen, fikk imidlertid i oppgave å forlenge dette til like sør for ungdomsskolen. Dette tilleggsoppdraget medførte nye utfordringer med kryssløsninger i kommunen vår. Dette er en viktig sak fordi det handler om langt mer enn E6. Det vil i svært stor grad innvirke på lokalvegløsninger og trafikk gjennom Øyer sentrum. En annen ting er at nå bygges hovedveger, som E6, med en fartsgrense på 110 km/t. Dette medfører også utfordringer med tanke på kurvaturer og sikkerhetssoner, og ikke minst krav til kryss/avkjøringer. Dette blir nok en arbeidsom prosess framover. Vi har også sett at det er en politisk uro mot all bompengefinansiering. Flere politikere tar til orde for at nok er nok. I Øyer blir vi kanskje ikke så hardt belastet som andre steder, men det koster å kjøre på de nye veiene. Jeg nevner dette fordi Øyer har en del dagpendlere til blant annet Lillehammer og disse har like stor betydning for oss som de som jobber innenfor kommunegrensen.

medfører at kommunen kan yte gode tjenester til sine innbyggere og sine deltidsinnbyggere. Skatteinngangen indikerer også at Øyer har svært liten arbeidsledighet.

ØYER ER BRA! Vi har en fin kommune å bo i. Vi ser at vi er attraktive med tanke på reiselivsbransjen og vi ser at vi er et populært vertskap for fritidsinnbyggere. Av skatteregnskapet for 2018, og så langt i 2019, viser det seg at vi har et næringsliv som går godt. Det er all grunn til å rose lokale initiativtakere for å gå i bresjen for en positiv utvikling, noe som også

AVSLUTNINGSVIS VIL JEG ØNSKE DERE ALLE EN GOD OG FIN SOMMER!

SNART SOMMER Nå går vi mot sommer igjen og alle håper på en fin og varm sommer. Men vi trenger ikke en ny tørrsommer. Landbruket, som er en av hjørnesteinene i Øyer, må få bedre produksjonsforhold enn i fjor. Det er tungt å gå i uvisse om de har nok fôr til dyrene de har på bås eller i binge. I tillegg opplevde vi i fjor en stadig redsel for skogbrann, så litt regn tåler vi alle. KOMMUNEVALGET Ellers så vil høsten by på en ny runde med lokale valg. I september får vi vite hvem som skal sitte med ordførerklubba de neste fire årene. Jeg er trygg på at uansett hvem det blir, vil de jobbe for at vi fortsatt skal yte gode tjenester i kommunen. Og kanskje det viktigste at vi alle utfører borgerplikten vår og oppsøker de lokale stemmeurnene.

Sjøl skal jeg feire 25-års jubileum som øyværing

Redaksjonsutvalg: Ådne Bakke, Eli Eriksrud og Brit Kramprud Lundgård. Brit S. Berge, sekretær.

ØYERmagasinet 31


K it

Br

prud Lundgå r d ,o ram rd

rer fø

FIN TID Sommeren er her, den lyseste og fineste tida på året. Det vokser og gror. For den som er glad i hagearbeid er dette årets fineste tid. I tillegg til hagen blir grøftekantene rene blomsterparadiser for den som evner å glede seg over slikt. Travle humler og bier surrer, og bidrar med sitt. Det er stor forskjell på bruk og forbruk. For den som er oppvokst på gård, tar en med seg lærdommen: En skal overlate gården til neste generasjon i bedre stand enn da en selv tok over. KULTURPRISEN Årets kulturpris ble tildelt Gerd Häustetter på Bygdakveld på Stav den 7. mai. Som stifter av Stavsplassens venner ble prisen delt ut til Gerd på hennes sted, midt blant alle de som er glade i Stav, de som stiller på dugnad og som får dette området til å leve. Gerd ble tildelt prisen for sin langvarige og mangeårige innsats for kulturlivet i Øyer. Noen stikkord er starten som leder av turngruppa. Senere som leder av hovedstyret i idrettslaget, Stavs kulturutvalg gjennom 15 år, og stifter og leder av Stavsplassens venner. Menighetsarbeid for Tretten menighetsråd, klokker på Tretten og leder av redaksjonskomiteen som utarbeidet et nytt hefte om Tretten kirke. Hun var også med i arbeidet med kulturhistorisk vandring på Tretten. Nå jobber hun sammen med andre blant annet med digitalisering av tavlene på den kulturhistoriske vandringen, og som koordinator for småjobbsentralen. I tillegg er hun med i redaksjonskomiteen for «I gamle fotefar» i regi av Historielaget. En travel dame som liker å løse praktiske oppgaver, uten å fremheve seg selv. E6 UTBYGGINGEN En sak som opptar mange om dagen er planer om firefelts E6 utbyggingen til like syd for Granrudmoen. Planprogrammet for hva som skal utredes ble

2

juni 2019

32 ØYERmagasinet

Sommerhilsen

vedtatt i mai, mens første gangs behandling av reguleringsplan skal skje i august. På etappen Vingrom - Ensby brukte vi 4 år på kommunedelplan. Ikke lenge etter at denne ble vedtatt, fattet regjeringen vedtak om at utbyggingen skulle utvides fra Ensby til Granrudmoen. Her rekker vi ikke veien om kommuneplan, her går vi rett på reguleringsplanen. Den skal være ferdig høsten 2019/tid-

lig i 2020, da byggestart er anslått til 2020. For vår kommune er det Ensby - Granrudmoen som har størst betydning. Det som særlig diskuteres er bomplassering, kryssløsninger, fartsgrenser og om det er plass til å bygge ut en firefelts E6 uten at vi raserer næringslivet som er etablert i sentrum. Midt oppi dette har vi fått beskjed om at Øyer - Otta skal bygges ut av Nye Veier. Dette vet vi ikke noe mer om foreløpig. Når vi skal behandle forslaget til reguleringsplan vil vi ha en helhetlig tilnærming til det som foreslås. Om Nye Veier ikke skal bygge lengre enn til Granrudmoen nå, er vi like opptatt av hva som skjer videre gjennom kommunen ved senere utbygginger. Taket for dispensasjon fra trafikksikkerhetsforskriften er snart nådd i Øyer tunellen, og det er ikke tilfredsstillende omkjøringsveg mellom Tretten og Frya på E6, hvis/når E6 må stenge.

FRA ORDFØREREN

KOMMUNEDELPLAN Revidering av kommunedelplan Øyer Sør er et annet tema som opptar mange. Øyer Sør er ikke ferdig utbygd i henhold til gjeldene kommunedelplan. Vi har regulerte tomtereserver for utbygging mange år fremover både for boliger, næring og fritidsboliger. Kommunens mål er at Hafjellområdet skal beholde og utvikle sin attraktivitet som reisemål i fremti-

den. En diskusjon vil være hvilke behov det er for å regulere nye områder, om noen av områdene som tidligere er regulert skal tas ut, og hvordan vi kan fortsette utbyggingen på en klimanøytral og bærekraftig måte. LOKALT VALG 2019 er lokaldemokratiets år. Dette året er det 100 år siden vi fikk stemmerett for alle. Hva lokaldemokratiet betyr for innbyggerne, ser en gjennom det løpende arbeidet. Det motvirker utenforskap, forsterker inkludering og gir innbyggerne gode tjenester som sikrer folk gode liv. Kommune- og fylkestingsvalg som skal finne sted 9. september 2019 er et fritt valg. Frie valg er en av grunnpilarene i et demokrati. Å bruke stemmeretten er en av våre borgerplikter som innbyggere. Så bruk stemmeretten ved årets valg.

I Norge har vi et representativt demokrati, ved at det hvert fjerde år velges representanter til kommunestyrer og fylkesting. De som velges utgjør da et fellesskap/ kollegium som er folkestyret og skal ivareta alle innbyggernes interesser. I forkant av valget har Kommunenes Sentralforbund (KS) tatt et initiativ for å utarbeide et valgløfte. Valgløftet skal være en motvekt mot den økende grad av trakassering, hets og personangrep på folkevalgte, da dette er en utvikling som er bekymringsfull for demokratiet. Alle stemmer skal høres, og ingen skal tie av frykt for hva som er konsekvensen av å hevde sin mening. I årets valgkamp sier vi ja til: Saklige debatter med god meningsbryting og argumentasjon. Vi sier nei til: Hets, mobbing, trakassering, skjellsord og personangrep på de som stiller seg til disposisjon for å bli folkevalgte. ÅRSMØTER Våren er årsmøtesesong for ordføreren, da Øyer kommune har eierinteresser i mange ulike selskaper. Når årsmøtene er gjennomført og sommeren kommer, blir det roligere tider. Jeg ønsker alle lesere en god sommer!

Brit Kramprud Lundgård Ordfører


Fra kulturfronten

av tjenesteleder for kultur og fellesfunksjoner Eli Eriksrud Tlf. 61 10 10 09/900 95 983 eli.eriksrud@oyer.kommune.no

Arbeidet med Øyer kommunes temaplan for kulturminner vil bli lagt ut på høring høsten 2019. Planen er avgrenset til å omhandle faste kulturminner. Det innebærer at løse gjenstander og immateriell kulturarv som naturlige fortellinger og kulturtradisjoner, ikke inkluderes i planen. I arbeidet med planen har vi tatt for oss samferdsel i kommunen med vekt på vegen som kulturminne. I 2023 skal kommunen etter planen, utarbeide en ny temaplan. Det er kommunestyret som avgjør hvilket tema vi skal ha fokus på. Rolla bru Rolla bru er et av de prioriterte kulturminnene i Kulturminneplanen og brua utgjør et viktig element i kulturmiljøet. Rolla har gjort så store skader på brua at det var nødvendig å ta den ned. Midlertidig bru er på plass. Brusteinene er tatt vare på med tanke på gjenoppbygging. Dagens krav om dimensjonering vedrørende blant annet flom kan gjøre det utfordrende å sette opp igjen Rolla bru slik den var. Dette er i tilfelle problematisk i forhold til kulturminneverdiene og det vil bli søkt råd hos Riksantikvaren. Oppland fylkeskommune er i gang med å utarbeide en oversikt over ulike aktuelle finansieringsordninger for gjenoppbyggingen. Frivilligmelding En aktiv og levende frivillig

Foto: Øyer kommune

Foto: Jørgen Skaug

Vi fortsetter med å informere om ulike kulturaktiviteter i Hærdera. Lag og foreninger oppfordres til å komme med innspill til spalten om ting dere ønsker å dele med flere.

sektor er grunnleggende for et levende lokalsamfunn. Interessen og behovet for samarbeid mellom frivillighet og kommune har økt i løpet av de siste årene. En god relasjon og dialog mellom kommunen, lokale lag og foreninger har stor betydning for hvordan vi sammen kan skape et godt lokalsamfunn. Kommunen ønsker å utvikle en frivillighetspolitikk og trenger innspill fra lag og foreninger. Den 11. juni arrangeres det en kveldskonferanse i samarbeid med Frivillighet Norge. Barnevennlig Moksa kunstpark Nedre del av Moksa kunstpark er et uterom med stort potensiale for forbedring. Gode uterom bidrar til attraktive tettsteder, de danner rammen for aktivitet og gir viktige bidrag til et levende sentrum. Kvalitet, funksjon og estetikk vil avgjøre om et uterom er innbydende og dermed tiltrekker seg besøkende. Etter initiativ og i samarbeid med Øyer Arbeidssenter, ønsker kulturenheten å legge til rette for lek, opphold og trivelige stunder i nedre del av Moksa kunstpark. Utbedringen utnytter uterommets muligheter for små og store, og er spesielt tilpasset barnefamilier og ungdommer. Området skal ryddes og oppjusteres. Busker og trær langs Moksa skal fjernes fra kvernsteinen til kvernhuset. Uterommet

skal inneholde enkle elementer som skal gi besøket mening og bidra til økt aktivitet. Det vil bli satt opp bord med benker og en grillcontainer plasseres ved bordene. Det skal bygges en sandkasse og monteres en kravlepyramide. Aktivitetssentret produserer ulike spill á la kubbespill, som vil være tilgjengelig for de besøkende. Vi håper dette initiativet blir godt mottatt og at området med bord, benker og andre innretninger blir tatt vel vare på. Tankeplass Tankeplass er et prosjekt initiert av Oppland fylkeskommune og finansiert av Sparebankstiftelsen og KORO (Kunst i Offentlige Rom). Målet er å skape kulturelle opplevelsespunkt langs Pilegrimsleden, tankeplasser for kontemplasjon, innsikt og undring. Gran, Østre Toten, Lillehammer, Øyer og Ringebu er utvalgte kommuner. I Øyer skal tankeplassen bli på Kløv, mellom Rindal og Stalsberg. Kunstneren, Erik Pirolt, har valgt å lage en maur i bronse. Kunstneren har forsøkt å forklare noe av sin inspirasjon med følgende ord: «Det er i en pilegrimsreisendes ånd å se innover i seg selv. Vi søker svarene på det som er hinsides. Og det gjør vi gjennom språket. Vi tenker gjennom å se sammenhenger. Vi forstår ting gjennom det vi kan relatere til, gjennom oss selv. Det er kanskje

derfor mauren her er utstyrt med menneskelagde oppfinnelser.» Kunstverket er på nåværende tidspunkt i produksjon, og skal være klart for montering på sensommeren. Vi vil komme tilbake med informasjon når kunstverket er klart for allmennheten. Tankeplass-prosjektet vil ha en offisiell åpning i forbindelse med 20-årsjubileet for Pilegrimsleden i 2020. Kulturminnedagene Kulturminnedagene markeres i hele Europa i september hvert år. Kulturminnedagene 2018 ble i Øyer markert ved Potetfestivalen på Jevne. Temaet i 2018 var «Typisk norsk – ikke bare norsk». I år er temaet «Fremtidens kulturminner» og vi ønsker denne gangen å engasjere barna spesielt. Kulturenheten vil sammen med barneskolene arbeide med årets tema som skal resultere i en utstilling på Øyer folkebibliotek. Det blir spennende å se hva vi får til sammen!

3

juni 2019

ØYERmagasinet 33


HAFJELLDAG

for 5.-7. trinn på Aurvoll skole Av Emma Berntsen, Martin Rognstad, Eiril Ruud Olsen og Axel Bjørnhaug Kristianstuen - 5. trinn Foto: Gry Myhrsveen

Først så kjørte 5.-7. trinn buss til Hafjell. Vi ble delt inn i grupper, og vi måtte vente ved gondolen for noen måtte låne skiutstyr og heiskort. Vi tok stolheisen eller gondolen opp, og møttes ved Skavlen. Da vi hadde kommet opp kunne gruppene begynne å kjøre ned bakkene. De gruppene som skulle kjøre uten en voksen kunne kjøre fritt, og noen kjørte i grupper med en voksen. Alle samlet seg ved paviljongen kl. 11.00 for å spise mat sammen, og alle koste seg med maten de hadde med seg. Vi fikk lov til å ha med oss en liten tursjokolade. Da vi var ferdige, kunne vi begynne å kjøre igjen. Det var strålene sol den dagen! Vi er kjempe takknemlige for at vi ble sponset med buss og gratis lån av utstyr av Hafjell! Det ble en kjempefin dag! Vi håper at vi kan komme igjen senere å ha en like fantastisk dag!

LØRDAG 22. JUNI KL. 12.0014.00

Offisiell åpning av TRETTEN BRANNSTASJON PROGRAM

• Åpning v/ordfører • Omvisning på brannstasjonen • Visning av brannbiler og utstyr • Demonstrasjoner • Brannbamsen Bjørnis kommer også

4

juni 2019

34 ØYERmagasinet

! n e m Velkom


å p n te

Jak

KUNNSKAPENS

bok

Tekst og foto Marianne Haug Rinheim

27. mars var det stor teaterdag på Aurvoll. 6. trinn viste frem teaterstykket «Jakten på kunnskapens bok» for hele skolen på dagtid og for foreldre, besteforeldre og andre interesserte på kvelden. Elevene hadde jobbet med stykket i musikktimene over en lengre periode og det ble en flott forestilling. Stykket handler om Sara som leter etter kunnskapens bok. Hun ønsker å finne boka for å få svar på spørsmålene sin, som for eksempel hva hun skal bli, hvordan vet hun at hun er forelsket. På vegen mot boka møter hun mange forskjellige personer, og gjennom dem skjønner etter hvert Sara at svarene på spørsmålene hennes finnes i henne sjøl. Så da boka dukker opp er sidene tomme, og kunnskapens fe forteller henne at hun må fylle dem sjøl.

BIBLIOTEKETS SOMMERÅPNINGSTIDER Fra 24. juni til 19. august Onsdag kl. 12.00-18.00 • Fredag kl. 10.00-16.00 Tretten stengt i skoleferien

5

juni 2019

ØYERmagasinet 35


Fjøsbesøk

hos Sør-Tretten Samdrift Av Mathilde Moe, Simen Pålsrud og Emma Gråv, 5.trinn, Aurvoll skole. Foto: Gry Myhrsveen

Vi på 5.trinn gikk oppover jordet til Sør-Tretten samdrift (fellesfjøset). Da vi kom opp til fjøset fikk vi på skotrekk og ble delt inn i 3 grupper. Vi fikk se på melkeroboten, kalver og kuer. Så gikk vi opp på hemsen for å spise lunsj. Øyer-Tretten bondelag spanderte maten. Da alle var ferdig med å spise, fikk vi en quiz. Etter at vi var ferdige med quizen, fikk vi svarene av de voksne. Etterpå gikk vi for å se på og stelle med kalvene og kuene.

TAKKen TBoInLdelag

Øyer-Trett en Samdrift t og Sør-Tret lærerik dag! g o for en fin

Ungt entreprenørskap på 5. trinn

Av Østen Hjelmstadstuen Jorde, Elvina Teodora Fossum Jotun, Tonje Musdalslien og Anja Kolloen, 5.trinn Aurvoll skole. Foto: Gry Myhrsveen I uke 17 hadde vi på 5.trinn besøk av Steinar Koen og Silje Szacinski Fossheim, som jobber på Tine Tretten og Øyer Helsehus. De gjennomførte et opplegg fra Ungt entreprenørskap som heter «Vårt lokalsamfunn». Vi fikk et hefte med forskjellige oppgaver, for eksempel klistremerkeoppgaver, tegneoppgaver og skriveoppgaver. Silje og Steinar lærte oss hva lokalsamfunn er. Vi fikk også lære om yrker, skatt, lønn og demokrati. Det var to lærerike og spennende dager. TAKK TIL SILJE OG STEINAR!

4. KLASSE VED AURVOLL SKOLE

vant fylkeskonkurransen i batterijakten Av Trygve, Amalie og Natalie

Batterijakten er en aksjon som mange skoler er med på. Den går ut på å samle mest mulig batterier. Det vi synes er gøy med batterijakten er å gjøre ukesoppdrag og quiz. Vi likte veldig godt å lage batterikunst med batteriene i det første ukesoppdraget på skolen. Vi teipa batteriene som vi hadde samlet inn og vi løste alle ukesoppdragene på skolen. Til sammen samlet vi 416 kg. Det var gøy!

6

juni 2019

36 ØYERmagasinet


MUSIKK

Foto: Betina Siebrandt

FLILLEHAMMER EST

På vegne av Musikkfest Lillehammer, Øyvind Selnes

For tredje året på rad arrangeres Musikkfest Lillehammer. Denne gangen under Lillehammerdagene, lørdag 15 juni. Musikkfest Lillehammer er et samarbeid mellom kommunene Gausdal, Øyer og Lillehammer. Band og artister utenfor disse kommunene er velkomne til å melde seg på. Musikkfest er en hyllest til musikklivet i regionen, en årlig, endags gratisfestival med utendørsscener over hele byen. Musikkfest er tidligere kjent som Musikkens dag.

Arrangøren holder åpen påmelding som gjør det mulig for alle, uansett sjanger til å være med. Her rigges det både til små og store scener, og ulike byrom tas i bruk. Konseptet til Musikkfest verden over er at alt er gratis og at artistene opptrer vederlagsfritt. Dette er en flott arena for band og orkester samt enkeltartister, duoer og trioer til vise seg frem, og det er en super gave til folket. I fjor hadde Musikkfest Lillehammer 40 konserter på 5 ulike arenaer med ca 100 utøvere i sving. Kanskje blir du med og lager Musikkfest 2019?

Vi i Musikkfest har satt opp scener på Sigrid Undsets plass, Wieses plass og utenfor Kulturhuset Banken. Vi har også det vi kaller tilknyttede arenaer som bakgården på Felix samt på taket av Mikrobryggeriet. Vi kunne gjerne tenkt oss flere slike utendørsscener, for vi har så utrolig mange bra utøvere som vil spille.

Påmeldingen til årets Musikkfest Lillehammer skjer via påmeldingsskjema på http://musikkfestlillehammer.no/index.html . Du finner også info om Musikkfest Lillehammer på Facebook https://www.facebook.com/musikkfestlillehammer/

Olsenbanden jr. på sirkus Tekst og foto Marianne Haug Rinheim

Eller skal vi si Olsenbanden jr. på radioen? Kulturskolens teaterelever i 2.-7.trinn, hadde øvd lenge og begynte å bli klare til forestilling da det sto om dem i Byavisa den 3.mai. Madelen Cederstrøm i NRK radio leste Byavisa denne morgenen og fikk lyst til å ha med seg Olsenbanden på radioen. Hun ringte undertegnede og lurte på om ikke Olsenbanden kunne ta seg en tur til studioet på Lillehammer fredag morgen og være med i morgensendingen på direkten. Og det kunne de jo. Egon (Eline Olsen Reistad), Benny (Hilde Strangstad) og Kjell (Snorre Ringen) tok turen og gjorde et flott radiointervju på morgenkvisten 3.mai. Vi fikk også en liten omvisning og hadde det veldig moro.

Flamingo slik at det går konkurs og han kan kjøpe det billig. Det ble en forestilling full av forviklinger, der politiet Hermansen og Holm står for mye av forviklingene. Selvsagt blir det et lite drama rundt Kjell og Valborg da Kjell ikke har penger til å ta med Valborg på sirkus og hun velger Biffen istedenfor. Men Kjell viser seg som en mann og blir helten for alle sammen.

Etter radioopptreden og generalprøve var det klart for forestilling 4. og 5. mai. Det var fullt hus og stormende jubel under kulturskolens fremvisning av Olsenbanden jr. på Sirkus. Det ble mye sang og latter, og selvfølgelig litt sirkus. Egon Olsen og banden hans skulle prøve å hindre barnehjemsbestyrer Pettersen fra å ta alle pengene kommunen ga til barnehjemsbarna. Opp i det hele finner de ut at Pettersen vil sprenge sirkus

ØYERmagasinet 37


RUTE: Vemork-sabotørene, under ledelse av Joachim Rønneberg (til høyre foran) fulgte en fluktrute til Sverige som gikk gjennom Øyerfjellet. Foto: Wikipedia.

Vemork-ruta skal skiltes Fluktruta til heltene fra Vemorkaksjonen gikk gjennom Tretten og Øyerfjellet. Nå skal den skiltes.

godkjenning fra kommunen, Øyer fjellstyre og grunneier Statskog er skiltene på plass til sommerferien.

Av Anne Stokke

Dagsetappene – Vi kjenner ruta de fulgte etter at de kom inn i området vårt via Skeikampen til Krekke 15. mars. Det må ha vært en usedvanlig lang maraton på ski, hele tida på vakt for å unngå å bli oppdaget eller gjenkjent, sier Nustad. Han har flere kilder, den viktigste Joachim Rønneberg selv, leder for aksjonen. I en artikkel i DNT årbok fra 1970, forteller han detaljert om det han kaller «en usedvanlig vinterferie» . Han refererer dagsetappene slik de ble nedtegnet av Operasjon Gunnerside, som var kodenavnet for Vemork-aksjonen. Språkdrakten er litt forskjellig fra den vi bruker på stedene i dag: Skeikampen Gammelseter- Linnvikseter - Rugakerseter, Losna - Rudderud gård- Boldalsåsen, Glømmenseter - Svartvann -BjørsjøenNyseter- Svartfjellet -Åstaelv - Gravenseter - Hynnaseter. Deretter gikk ferden inn i

Kampen om tungtvannet og sabotørenes vellykkede sprenging av fabrikken på Vemork ved Rjukan natt til 28. februar 1943 er blant de mest spektakulære sabotasjeaksjonene i Norge under krigen. Målet var å stanse produksjonen og utsendelsen av tungtvann.

Interesse Nustad samarbeider med Kåre O. Solbakken på Fåvang om tilretteleggingen av stiskiltingen. Nustad søkte og fikk for øvrig 8 000 kroner fra næringsfondet i Øyer til prosjektet. – Det er 76 år siden heltene fra Telemark baska seg gjennom snøen. Hvorfor skilting nå? – Jeg tilhører siste generasjon som husker beretningene om Vemork, og er kanskje blant de siste som fortsatt er interessert i krigen… Det oppleves som fint å kunne dokumentere denne ruta. Det er enkel adkomst med bil, så fort det blir tørt. Sabotørene fulgte i store trekk gamle seterveger innover fjellet. – Skiltene blir enkle, men robuste i impregnert materiale, og med en kort tekst på, sier Nustad.

Ferskvann

På ski i marstung snø Etter aksjonen la sabotørene av sted på en nøye utstaket fluktrute som hadde Sverige som mål. Ruta gikk via Tretten og Øyerfjellet. Vemork-heltene overnattet to netter i distriktet, først i Rolldalen på Fåvang, deretter i Grava ved Augsætervegen. Nå har Erling Nustad, lokalhistorisk kjentmann og entusiast på Tretten, satt i gang et arbeid som skal resultere i skilt langs ruta karene fulgte. Går alt etter planen, med

Hedmark før den endte trygt ved grenserøys 106 på svenskegrensen.

TIL FJELLS MED BUSSEN Last ned ENTUR og sjekk alle rutetider, eller gå til www.opplandstrafikk.no

38 ØYERmagasinet

Nordseter Sjusjøen Hafjell Skeikampen Rondane Jotunheimen


Foto: Knut Sørli og Esben Haakenstad

GRATIS FOR BARN UNDER 3 ÅR

30 ATTRAKSJONER

OG AKTIVITETERMMER.NO SE WWW.LILLEPUTTHA

PA S I T A GR

R

! G N I KER

NY

KLATREPARK FOR DE MINSTE

ØYERmagasinet 39


www.gdhytte.no - skreddersydd nettavis for hyttefolket!

Foto:Asmund Hanslien

• Nyheter • Reportasjer • Turtips • Mat

Halv pris!

25.pr. m n Dere d. de fø r tter 49.- ste 6 mn pr. m d nd. .

Last ned gratis GDhytte-APP!

Tips GDHYTTE: Kontakt journalist Asmund Hanslien tlf. 906 85 056 eller e-post: asmund.hanslien@gd.no 40 ØYERmagasinet


Velkommen til vår

S o m m e r b u t i k k Lokal mat, ferske bær og

ETT ÅRSKORT – 6 MUSEER bjerkebek.no

stabburene Foto: Esben Haakenstad Design: M8

100 ÅR MED SIGRID UNDSET

servering ved Finn

å os s p

et kart

Åpner 13. juli Torsdag-søndag kl. 11 til kl. 17

SIGRID UNDSETS HJEM

Plukk varer i distriktets største drive-in trelasthall Vi leverer alt av byggevarer

Lillehammer Blåswixveien 1, 2626 Lillehammer ØYERmagasinet 41


1.

3.

2.

4.

42 ØYERmagasinet


forført? Har du lyst til å bli

Trenger du å kjenne at det kiler litt i magen eller at tiden stopper opp for en stund? Bli med på flåtetur og la Lågen vise vei. Av Kathrine Lunde Solbraa

Det finnes en godt skjult perle. En liten bukt mellom Fåberg og Øyer hvor stillheten råder. Her hører du så og si bare vannet som renner nedover Lågen og fuglene som kvitrer.

Det er mulig å bade i Lågen underveis på flåteturen. Ingar Tangen Odland går foran. Med kjente skritt viser han vei til sitt barndoms paradis. Ingar er vel kjent for å være vert på Pellestova. Han trives i aktivitet på fjellet. Men i 2015 fikk han diagnosen Parkinson. Sykdommen stanser ikke Ingar. Nå har han funnet på noe nytt, så langt ned i dalen det er mulig å komme. – Nå skal du få se fristedet mitt. Er du heldig så er det faktisk mulig å se ørn her, sier Ingar og trasker nedover bakkene. Et spesielt sted Helleristninger viser skiltet. Vi går nedover og nedover mot Lågen. Langt over oss, på den andre siden av elva, går E6. Men vi ser ingen biler og hører dem bare så vidt. Under oss åpner det seg opp en bukt. Vi er ved Drotten i Fåberg. Bukta er mest kjent for sine helleristninger fra eldre steinalder. Helt nede i vannkanten finner vi syv elger ristet inn i fjellveggen under en bergnabb der det var fint å jage elg utfor. Fremdeles er det et elgtrekk ovenfor. Vi passer godt på hvor vi tråkker, for elgen har etterlatt tydelige mengder spor på bakken.

– Se på det treet. Barken er helt borte fra den nederste delen. Lurer på hvilket dyr som har gjort det, undrer Ingar. Har det vært en bever her kanskje? Vi ser ingen dyr, heller ikke mennesker. Men det er forståelig at folk for mange mange år siden samlet seg her. Helleristningene er det eldste tegnet på bosetting på Fåberg. Dette er et spesielt sted også for Ingar. – Jeg vokste opp på Fåberg og da jeg var rundt elleve år fikk jeg lov til å ta båt ut på Lågen. Jeg tok med meg Mariekjeks, Donald Duck blad og dro hit. Her fikk jeg utforske naturen og kose meg helt alene. Dette er fremdeles mitt fristed, forteller Ingar. Bli med strømmen Ingar har gradvis blitt tvunget til å ta mer hensyn til sykdommen. Han trener mye for å holde kroppen mest mulig i sjakk og så hender det at han får en morsom idé. – Jeg så på Pellestova at folk koste seg når vi hadde aktiviteter på vannet. Men kajakker og kanoer kan jo være litt ustøe. Jeg fleipet med at vi burde bygge en flåte. Tanken slapp ikke taket, så jeg fikk tak i lokalt tre og startet på jobben, forteller Ingar. Han bygget flåta selv. Etter et par måneders innsats stod flåta klar i fjor vinter. Den er testet ut og nå ønsker Ingar å ta med folk på flåtetur til gamle trakter. – Jeg ønsker at folk skal få oppleve hvor fin Lågen faktisk er. Her lar vi strømmen sakte føre oss nedover. Jeg håper at folk skal se verdien av at noe går sakte. Her rekker vi å tenke over livet, fiske litt, se på dyrelivet og bade, sier Ingar. Pellestova legger opp turen etter kundenes ønsker. Det er mulig å gjøre flåteturen som et ledd i en større aktivitetspakke med ulike former for utfordringer og det er mulig å bestille kokk som serverer lekre retter ombord.

Ingar Tangen Odland viser fram sitt barndoms paradis på flåteturen. – Vi har sett bever som svømmer ved siden av flåta og vi har disket opp med treretters. Vi skreddersyr opplevelsen og lengden på turen ettersom hva kundene ønsker, sier Ingar. Standardturen tar cirka to timer og går nesten ned til Tråsethstranda før Vingnes, hvor gjestene kan hentes med bil. – Er du interessert i å ta med familien, vennegjengen eller firmaet på flåtetur er det bare å kontakte Pellestova. Jeg skal vise vei til mitt barndoms paradis, sier Ingar.

Spekemat kan nytes ombord og mer avanserte retter kan lages fra elvekanten.

1. Flåta er bygd av lokalt tømmer og med rå muskelkraft. 2. Drotten i Fåberg er mest kjent for sine helleristninger fra eldre steinalder. 3. Ulike aktiviteter skreddersys etter de reisendes ønske. 4. Flåta føres nedover Lågen med strømmen.

ØYERmagasinet 43


www.hafjellbygg.no Tlf. 906 00 436

Vi er en allsidig bedrift på Vinstra som produserer tradisjonsmøbler i heltre eeer kundens ønsker og behov. Vi produserer kjøkken, bad, garderober, gardinbree, vogger, barnesenger, senger, profilsaging av stolper og hjørnekasser og spesialprodukter. Vi har eget overflatebehandlingsrom, hvor vi beiser, lakkerer, maler, aldringsmaler og luter. Alt ut fra hva dere ønsker eeer eget fargevalg.

2640 Vinstra • Telefon: 61 29 02 88 • www.bakkenstreprodukter.no • e-post: bakkentp@online.no 44 ØYERmagasinet


Besøk vår nye «Skjegglaus» på Norsk Hyttesenter! Adresse: Norsk Hyttesenter, Hellerud. Kragerudveien 144, 2013 Sjetten

Åpen for visning torsdag 12-20, fredag og lørdag 10-16, hele året Blånes nye stilart «Skjegglaus» er kompakt, ved at vi har redusert takutstikkene og benyttet en større dimensjon på stolper. Vindskiene er kraftige og utført i solid limtre. Alle vinduer er trukket inn i vindusåpningene. Skjegglaushyttene leveres i utgangspunktet med tretak for ytterligere å skape et kompakt og etter manges mening, en mer «trendy look». Den nye visningshytta på Hellerud er innredet i samarbeid med Persgaard Møbler. Som alle andre Blånehytter, får du Skjegglaus i seriene Original, Luftig og Hå

- se flere muligheter på blåne.no

TLF. 970 96 000 | POST@BLANEHYTTER.NO | BLÅNE.NO

igt.no

• Besøk også vår visningshytte på Skeikampen - visning etter avtale •

ØYERmagasinet 45


RØRLEGGERTJENESTER

#FTUJMM .&$" TFSWJDF

Kontakt oss!

• baderom • toalett • dusj • armatur • beredere • tilbehør • varme

,PN JOOPN EJUU MPLBMF CJMWFSLTUFE Vi utfører: 7J VUG�SFS - EU-KONTROLL/PKK &6 ,0/530-- 1,, - OLJESERVICE 0-+&4&37*$& - RUTESKIFT 365&4,*'5 - FORSTILLINGSKONTROLL/4-HJULSKONTROLL '0345*--*/(4,0/530-- )+6-4,0/530-"$ 4&37*$& - AC SERVICE .0/5&3*/( %&'" 8"3. 61 UP - MONTERING DEFA WARM 4&37*$& 0( 3&1"3"4+0/&3 1¯ "--& - SERVICE OG REPARASJONER PÃ…#*-.&3,&3 ALLE BILMERKER 44"/(:0/( 7&3,45&% 0( %&-&'03)"/%-&3 - AUTOMATKASSEFLUSHING ALLE BILER 3JOH PTT GPS CFTUJMMJOH J EBH

)"'+&-- #*-4&37*$& "4 v/Circle )BGKFMM K Øyer W &440 www.hafjell-bilservice.no XXX IBGKFMM CJMTFSWJDF OP

XXX NFDB OP

Røntgen • Ultralyd • Kirurgi • Fôrsalg

SMÃ…DYR • HEST • PRODUKSJONSDYR DøgNvaKT

Tlf. 61 27 65 14

fax 61 27 70 65 • vtrea@online.no • www.stavveterinarsenter.no

Timebestilling

Vi selger og monterer

varmepumper!

Ã…PNINgSTIDER Mandag til fredag

08.30-15.30

Kveldsåpent smådyr

Mandag og torsdag

18.00-20.00

Ã¥pningstider butikk

Mandag til fredag

08.30-15.30

DU FINNER OSS på STAV!

Kongsvegen 1642 2635 Tretten

VETERINæRENE Brattbakken - 2635 Tretten Tlf. 61 27 63 55 - mob. 415 60 233

46 ØYERmagasinet

Guro Mølmen Tor Formo Eiliv Kummen Hallstein Holen Benedicte Helljesen

NORD-TRETTEN VEGEN

KONGSVEGEN SØR-TRETTEN VEGEN

LÃ…GEN RU TEN B TRET

E6


igt.no - foto: Jon Gunnar Henriksen

Vi gir tekniske råd for akku Kanskje finnes det smarte

rat ditt våtrom! løsninger du ikke har ten

kt på?

Din lokale rørlegger!

Medby AS tilbyr alle tjenester innen baderom - deriblant badstu og steam, massasjekar og dusjsystemer. Medby AS er godkjent gassbedrift, bistår med alle løsninger for husholdningsgass, både innen- og utendørs. De beste løsningene for godt innemiljø er ofte både de mest klimavennlige og økonomiske. Dette er et felt vi kan mye om, og vi utfører arbeid med både vannbåren varme og klassiske varmepumper. K

B

RIF

igt.no

T

AK

TO R DNIN G

ORM SN

GASS

ED

NT

AS

JE

NORS KG

V

GOD

952 32 000 – Rørlegger når du trenger

Tett på øyeblikkene Med lynrask fiber fra Eidsiva Bredbånd, kan hele familien få med seg sine favorittserier på hytta.

det !

Gausdal • Lillehammer • Øyer • Otta

SALGSUTSTILLING PÅ KAUSSETRA, NORDSETER I SOMMERFESTUKA 2019 Billedkunst Thor-Arne Moen Åpning mandag 15. juli kl. 11. Åpent hver dag til og med søndag 21. juli fra kl. 11 - 16 Øvrige utstillinger sommeren 2019: • 20.7. - 28.7. i Galleri Jøtun, Skammestein • 1.8. - 2.9. i Galleri Holmsbustuene Selger også bilder rett fra Atelier Vidsyn i perioden utenom utstillinger. Ta kontakt for visning.

Bli inspirert av min webside:

www.vidsyn-kunst.com Tlf. 41 21 62 09

ØYERmagasinet 47


GLEDE: Lista er lang over alt prisvinner Gerd Hausstätter har utrettet. Ordfører Brit Kramprud Lundgård leste opp alt, og overrakte prisen. (Alle foto: Anne Stokke)

Stor stas

for trofast lagspiller Da Gerd Hausstätter fikk kulturprisen, var hele bygda med på feiringen. Av Anne Stokke Bygdekvelden i Gutormshall var godt i gang da ordføreren med kjede om halsen og diplom, gavesjekk og blomster i hendene, entret scenen sammen med Gerd Hausstätter, vinneren av Øyer kommunes kulturpris for 2019. Smekkfullt Den gode stemningen i den smekkfulle salen ble enda bedre da den pensjonerte læreren og den allestedsnærværende frivillige kulturarbeideren fikk overrakt de synlige bevis på tildelingen. Og det var en beveget vinner som takket for hederen og for at hun hadde fått anledning til å være en aktiv samfunnsborger, og «for at jeg er blitt respektert for den jeg er».

48 ØYERmagasinet

Hausstätter ble født i Kvikne i 1940, og kom til Tretten som lærer på Aurvoll i 1969. – Så nå har jeg altså bodd her i 50 år, smilte hun. Vært med over alt I alle disse åra har hun vært aktiv i kulturlivet: Leder av turngruppa i ØTI, senere leder av hovedstyret i ØTI, hun tok initiativ til å stifte Stavsplassen Venner i 2013 og var leder samme sted i tre år, 15 år i kulturgruppa i Stavsmartn og hun var sammen med Erling Nustad drivkraften bak etableringen av den historiske løypa gjennom Tretten – Gamle Tretten. Prisvinneren arbeider nå med å digitalisere løypa. Hun ledet Tretten menighetsråd og det kirkelige fellesrådet for Øyer og Tretten i fire år, og var leder av eldrerådet i fire år. Nå er hun koordinator for «Småjobben» og medlem av redaksjonen for «I gamle fotefar», som gis ut årlig av Øyer Tretten historielag.


TONER: Tretten sangkor sang som dirigent Tora Kristin Frøyse viste.

KLARINETT: Fire flinke frøkner fra kulturskolen konsentrerte seg.

Punktum finale For alt dette: Diplom, gavesjekk på 10 000 kroner og blomster. Og en takk fra mange, ikke minst fra representanter fra sang- og musikkliv i kommunen som alle opptrådte på bygdekvelden. Som ble ledet av en småpludrende, opplagt Marit Furuhaugen. Til alle de andre som ajerte, sang, spilte, danset, dirigerte, hadde bakt kaker og kokt kaffe, serverte og ryddet opp att da festen var over: Strålende kveld, tretlinger!

FULLT: Flere hundre ville være med på bygdekvelden i Gutormshall på Stavsplassen.

BEST PÅ GULVET: De swingte seg i blått. HOLDT TRÅDEN: Marit Furuhaugen, litt gausdøl, mest tretling, ledet kvelden.

Tlf. 476 03 681• www.hafjellhytteformidling.no

TREFELLING - STUBBEFRESING HAGEARBEID - TAKSPYLING - UTLEIE

ing! Gratis befar

Ønsker dere å være på vår web-side sammen med 70 andre hytteeiere. Vi tar også på oss håndverksoppdrag, maling, snekring, torvtakpleie etc.

Ring for befaring på 932 53479

igt.no • Foto: Jon Gunnar Henriksen

NYE TOMTER! - midt mellom Hafjell, Kvitfjell og Skeikampen!

FRA KR FRA KR

590.000 690.000

www.musdalseter.no

For visning og informasjon, ta kontakt med grunneier

976 / 90772 92590 786 90772 92590 786/976 E-post: si-vasru@online.no

Store, byggeklare hyttetomter med panoramautsikt - uten byggeklausul

ØYERmagasinet 49


Ta kontakt i dag for Crawford Garasjeporter. Vi har over 32 års erfaring.

Tlf. 957 80 619 ØSTLANDET AS E-post: per-arne@p-o.no | www.p-o.no

Foto: Lina Baker, Baker and Baker Productions Design: M8

FARGER: Hyttefolket elsker Thor-Arnes Moens bilder. Arkivfoto: Anne Stokke.

FORLENGER GYLNE ØYEBLIKK ETT ÅRSKORT – 6 MUSEER ol.museum.no

50 ØYERmagasinet

Sommerutstiller tre steder

Av Anne Stokke

Deretter er han invitert til å vise bilder hos det ferske galleri Jøtun på Skammestein i Øystre Slidre. Her er utstillingsperioden 20.- 28. juli.

Fra galleri Vidsyn hjemme i Fjellstadvegen tar han først turen til Sjusjøen, der det åpner utstilling 17. juli i forbindelse med Sommerfestuka.

I hele august, er han på plass i Galleri Holmsbu i Holmsbu, der maleren og sosialpedagogen fra Øyer har deltatt på sommerutstillingene flere år på rad.

Thor-Arne Moen får en travel sommer. Bildene hans skal på sommerturne.


En liten smak av Italia En liten italiener har flyttet inn på Strandtorget. Little Eataly heter nykommeren i serveringstilbudet. Av Anne Stokke

OVER GRYTENE: Kokken, italienske Andrea Albonico, serverer mat fra hjemlandet. Andrea er for øvrig bosatt i Øyer. Her sammen med daglig leder Daniel Lauten. Foto: Anne Stokke

Her er menyen italiensk tvers igjennom. – Det er veldig, veldig viktig, smiler Andrea Albonico, stedets italienske kokk. Italiensk kokk fra Sørlia – Masse gode smaker, all mat laget fra bunnen av, med ingredienser som importeres fra Italia. Pestoen for eksempel, lager vi av pinjekjerner fra hjemlandet, gestikulerer kokken. Andrea er for øvrig for øyværing å regne. Han bor i Sørlia, der han leier hus sammen med to italienske kolleger. – Natur, utsikt, ski om vinteren, Øyer er bra, sier han på et ganske så godt norsk. Han kom til Norge i 2013, fikk jobb på kjøkkenet på Spåtind i Nord-Torpa, men stod uten jobb da konkursen kom. Så ble det Øyer og Little Eataly. Nå fordeler han arbeidsuka på Strandtorget og CC på Gjøvik, der Little Eataly også har etablert seg.

– Det tar tid å innarbeide et nytt konsept. Kjøpesenterkundene må bli bedre kjent med oss. Vi kunne trenge flere gjester som har lyst på en tallerken pasta eller en pizza tidlig på formiddagen. Utover ettermiddagen går det bedre. Hyttegjester – Vi har gjester som stanser på Strandtorget for å handle og for å ta en matbit hos oss, før de kjører videre til hytta. Det er hyggelig, og det er akkurat slik vi ønsker at det skal være, fortsetter Lauten, som også håper å kunne trekke kunder som stopper for å fylle drivstoff. Kokken Andrea skyter inn at stedet også har take away-tilbud. – Når folk skal sole seg på Strandpromenaden i sommer, kan de bare ringe oss, så er pizzaen ferdig på et blunk. – Jeg ønsker at flere i Hafjell skal bli kjent med tilbudet vårt. Jeg sykler gjerne rundt med flyers i sommer, sier Andrea.

Shoppingsenter som opplevelse – Det var jo det beste som kunne skje, det, at en italiensk kokk var ledig på markedet da vi skulle til med Little Eataly på Lillehammer, sier Daniel Lauten. Han er daglig leder både for Little Eataly og for kafeen Fattigmann vis a vis. Forklaringen er felles eierselskap, Blender, med hovedkontor i Asker. Kjøpesentre landet rundt bruker økt serveringstilbud som et tiltak i kampen om kundene. Shoppingsenteret skal ikke lenger bare være et sted å handle, men også et sted for å hygge seg, spise lunsj eller et middagsmåltid. Little Eataly finnes på Sørlandssenteret i Kristiansand, i Bergen, i Asker og på Aker brygge i Oslo, i tillegg til Lillehammer og Gjøvik. – De tradisjonelle kafeene og spisestedene, som Little Eataly, utfyller hverandre, og bidrar til mangfold. Gjestene har mer å velge mellom, sier Lauten. Han sier at den lille italieneren ikke helt har funnet fotfeste ennå på Strandtorget.

I SIGRID UNDSETS HUS ER DET MANGE ROM 20. mai – 27. oktober 2019

• Tømrerarbeid • Forskalingsarbeid/støpearbeider • Rehabilitering • Nybygg • Tilbygg

• Skifting av dører/vindu • Servicetjenester • Vaktmestertjenester • Småarbeid • Reperasjoner

Ta kontakt for en uforpliktende befaring. Kjørkjebakken 1, 2635 Tretten. hans@trettenbyggservice.no • geir@trettenbyggservice.no Org.nr. NO 918 311 610 MVA

UTSTILLINGER • ARKITEKTUR • MUSEUMSBUTIKK •KAFÉ

ØYERmagasinet 51


Nr. 2 2019

ØTI-Fotball

25. og 26. mai

Vi greide det igjen!

Nok en Trollcup-helg skriver seg inn i historiebøkene. 158 fotball- lag med gutter og jenter i alderen 7 til 12 år var påmeldt i år, og rundt 3000 gjester var innom Idrettsplassen den siste helga i mai. Trollcup arrangeres av Øyer Tretten fotballgruppe og er hovedinntektskilden vår. Trollcup gir gode penger i kassa som kommer barn og unge i ØTI Fotball til gode. Gjestene på Trollcup kommer fra store deler av Østlandet, samt Trøndelag og Sunnmøre. Noen faste fotballvenner kommer igjen år etter år og det er gledelig for oss som arrangerer, det er et bevis på at det vi gjør er riktig. I år hadde vi en ny klubb (med mange påmeldte lag) på lista vår og det er stas da 10 lag fra en klubb setter oss på turneringslista si. Dette skrev de på facebook-siden sin: “Dag 2 av Trollcup er over, alt for fort,men vi gleder oss allerede til neste år! Takk til arrangører og alle motstandere, dommere, dugnadsfolk og supportere! Trollcup kan varmt anbefales” Å få en slik tilbakemelding sier alt. De er fornøyd og vi har klart det igjen!! Trollcup-komiteen planlegger gjennom vinteren en kjempefest; Trollcup. Det finnes flere lange gjøremålslister som må få status “utført” før Trollcup-helga kan sparkes i gang. Listene og planene til komiteen er likevel lite verdt om det ikke finnes mannskap til å sette dem ut i live. Komiteen er det lille drivhjulet som må få de store hjulene rundt oss til å bevege seg. Onsdag i Trollcupuka starter dugnaden. Idrettsplassen (“IP”) skal forvandles fra 1 kunstgressbane, 1 gressbane og 1 klubbhuset til et maskineri som skal håndtere rundt 300 fotballkamper på 11 baner, og vi skal gjøre om klubbhuset til en liten fabrikk hvor kaffe skal kokes, vafles stekes og fruktbeger lages. Samt at kiosker og griller skal etableres. Det krever MYE arbeid. Og når alt dette er rigget skal vi gjennomføre et arrangement som går på skinner for mye folk! Alt dette skjer på dugnad. Vi er et stort team som må jobbe sammen. Sammen klarer vi det aller aller meste!

Det er ikke alle som er like fornøyd med at de må delta på dugnad, ikke alle kommer på dugnad, men det ønsker vi ikke å ha fokus på. Det som er helt fantastisk er alle de andre, de andre i flertall. Som kommer i kald nordavind og regn, med blide fjes og klare til dyst! Som tar på seg dugnadsvesten og går på post. De utfører de oppgavene de skal for at gjestene våre skal få en fin helg! For at ungene skal få en minnerik helg. Dugnadfolket - dere gjør en fantastisk jobb!! Øyer og Tretten er heldige som har så mye gode folk! Jeg har også oppdaget noen “nye skatter” i helga, dugnadsfolk som har tatt litt ekstra ansvar og bare “ordnet” opp. Det gjør at vi i komiteen blir ekstra glade. Idrettsplassen vår er helt perfekt for en slik turnering og jeg tror det er derfor gjestene våre kommer tilbake år etter år. Vi greier å holde alle banene samlet på en plass og det er fritt for biler. Området rundt idrettsplassen har blitt veldig flott og den fine Møteplassen vår ble godt besøkt på lørdag hvor sola var med oss. Vi har en unik ramme rundt turneringsområdet vårt. Nå gleder vi oss veldig til nytt klubbhus kommer på plass. Det er ikke å legge skjul på at dagens fasiliteter krever enorm rigge-innsats for å dekke de behovene Trollcup har. Det er lagt ned mye dugnadsarbeid i å få Idrettsplassen slik den er i dag og i arbeidet med nytt klubbhus. Vi blir nokså slitne av ei slik dugnadshelg, men det er også en av de beste helgene i året. Det er så ekstremt godt å gå rundt på idrettsplassen og se drivhjulet komme i fart og holde god flyt fra fredagsefta til søndagsefta. Det er ei sosial og trivelig helg hvor vi sammen skaper gode resultater som ungene våre kan dra nytte av gjennom hele året. Jeg synes vi samme er helt rå og jeg håper dere alle sammen kjenner på stoltheten av å være med på denne fotballfesten! Så sees vi i mai 2020, jeg gleder meg! LISA TANGEN LUNHEIM Veldig glad leder i Trollcup

Våre hovedsponsorer:

52 ØYERmagasinet


www.oti.no

ØTI-Ski

Sesongen 2018/19 er nå over, det har vært en flott sesong, snøen kom noe senere, men når den kom fikk vi flotte forhold frem til påske. Nå er det barmark og rulleski, det er vel flere som er klare for sommer og sol!

SESONGEN HAR INNEHOLDT DET MESTE EN SESONG SKAL INNEHOLDE! • • • • •

Gode varierte treninger Oppturer og nedturer Kanonform - sykdom - skader Kanonski - smørebom! Engasjerte foreldre og foresatte - miljø og fellesskap!

Miljøet og fellesskapet er godt i ØTI-Ski, vi er en gruppe når vi er ute og vi hjelper hverandre med klær og ski, skisko for de som har glemt dette... En honnør til alle foreldre, foresatte og frivillige som deltar, stiller opp, smør ski og jubler og heier på alle! To fine samlinger har vi også hatt, med stor suksess, både treningsmessig, men ikke minst sosialt for store og små. Holmenkollen er et godt eksempel på fellesskapet i ØTI Ski, de som kommer opp og skal dit for første gang, gled dere! Rekruttering av nye og det å beholde løpere i de eldste gruppene; her har vi en jobb å gjøre, Hva skal til for at våre løpere fortsetter noe lenger? Hva skal til for å få unger til å velge ski? Dette diskuteres i styret løpende, gode ideer mottas med takk. Vi diskuterer uformelt samarbeid med naboklubber - Vi må være rause, risikoen er at vi har flere løpere – lenger.

minst Janteloppet som ble en stor suksess, der vi klarte å stille en stor dugnadsgjeng i alle aldre på veldig kort tid! Det ble en god Øyer reklame. Vi er en liten klubb, så det er veldig bra det vi leverer av kvalitet på arrangementene, imponerende levert fra en fantastisk dugnadsgjeng i ØTI. Inntektene bruker vi igjen på våre aktive, der ØTI Ski blant annet dekker betydelige deler av treningssamlinger, opphold og deltagelser på renn, luer, bidrag vester, samt at kontingenten holdes på et rimelig nivå. Vi har også i vinter hatt et godt trenerteam, som har stått på for alle som har deltatt på treningene, i alle aldre. Godt strukturert, variert og tilpasset trening. I tillegg arrangerte vi i år, som tidligere år, idrettskolen, med egne trenerressurser, men også med hjelp av foreldre og eldre søsken. Vi har hatt mange løpere som har representert ØTI -Ski på renn på en veldig god måte og med gode resultater. GD-cup, Gålå-cup, Hovedlandsrenn, Norgescup, Tour de Hedmark, ulike stafetter, KM-Oppland, KM-Kombinert, Ungdommens Holmenkollrenn, junior-NM og senior-NM. Moro at det er deltagelse utover de lokale rennene. Til slutt vil vi i skigruppa ønske alle en fin sommer med mye aktivitet! Bli(d) på ski!

Våre inntekter skal kommer fra arrangementer, som krever dugnadsinnsats. Vi har siste sesong arrangert Hafjell Opp, Hafjell Skimarathon, Øyersprinten, Troll-Ski og ikke

ØYERmagasinet 53


BIKEFEST I HAFJELL

54 ØYERmagasinet


I starten av august arrangeres Hafjell Bikefest for første gang. Det blir fire dager proppfulle med sykkelaktiviteter. Av Kathrine Lunde Solbraa Kryss av helgen 1. - 4. august dersom du er glad i å sykle. Da fylles Hafjell Bike Park med ulike sykkelaktiviteter. For alle aldre Elsker du å kjenne på adrenalinet når du sykler downhill? Er du nysgjerrig på hvordan det er å sykle downhill? Eller har du lyst til å prøve stisykling? Da kan du få det gøy hvis du drar til Hafjell i starten av august. Under Bikefesten kan du teste ut sykling både på flatmark og i de kjente downhill stiene i anlegget. Du kan se på eller delta i spektakulære sykkelkonkurranser. Det blir filmvisning, quiz, grilling og fest. – Vi skal ha aktiviteter for barn helt ned til 7 år og for alle ferdighetsnivåer. Det er ingen grense for hvor mange som kan delta og arrangementet er gratis. I starten av august er det ferie i Skandinavia og resten av Europa. Vi håper at mange vil legge en del av ferien sin hit når det er mye gøy som skjer i hele fire dager, sier Daniel Eriksson, avdelingsleder i Hafjell Bike Park. Både sti og downhill Synes du downhill sykling virker skummelt, så kan du teste ut de enklere løypene. Dersom du har lyst til å prøve stisykling på fjellet så er også det mulig. De som ønsker kan bli med på gratis guidede turer både i sykkelparken og på fjellet. Dersom du ønsker litt drahjelp på tur eller ønsker å tilbakelegge lange strekninger over kort tid, så kan du også teste ut en el-sykkel. – Vi ønsker at flere skal få glede av ulik type sykling og oppdage alle mulighetene som er i Hafjell. Her har vi et av landets beste downhill anlegg og vi har et eldorado av stier på fjellet. På det meste har vi hatt 800 besøkende på avslutningshelgen vår, så det er jo lov å håpe at det kommer litt folk under Bikefesten også, sier Daniel. Hafjell Bike Park håper Bikefesten skal bli et årlig arrangement

Hva mer skjer i Hafjell Bike Park i sommer? 15.–16. juni: Åpningshelg Du kan prøve nypreparerte sykkelløyper, det blir flere konkurranser og åpningsfest. For program: https://www.hafjell.no/apningshelg-hafjellbikepark eller Facebook https://www.facebook.com/ events/1271457586340146/ 20.–21. juli: NM och SM i downhill Hafjell skal være arena for både Norgesmesterskap og Svenska mästerskapen i Downhill. VM løypa fra 2014 blir rustet opp til konkurransene. For mer informasjon: https://www.facebook.com/NMhafjell2019/ 3.–6. oktober: Avslutningshelg Under høstferien er det avslutningshelg Dette er den mest populære langhelgen. Sykkelparken er åpen fra torsdag til søndag og det blir konkurranser, salg av sykler og produkter.

ØYERmagasinet 55


Retur: Øyer-magasinet Øyer kommune Kongsvegen 325 N-2636 Øyer

Bli utleier! Gjennom HafjellKvitfjell Booking kan du trygt, enkelt og fleksibelt leie ut din fritidsbolig. Les mer på våre hjemmesider eller kontakt: Kitty Susann Myhrsveen (+47) 948 14 661, kitty@hafjellkvitfjell.no 56 ØYERmagasinet

hafjell.no & kvitfjell.no


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.