Øyer kommune har ikke anledning til å gi hjemmeundervisning ved glatt føre da det vil være et brudd på Opplæringsloven.

Opplæringslovens § 2-1 gir alle barn rett og plikt til grunnskoleopplæring. Det er foreldrene eller andre som har omsorg for barnet som har ansvaret for å påse at barnet får den grunnskoleopplæringen den har rett og plikt til.

Retten og plikten til grunnskoleopplæring kan oppfylles på fire forskjellige måter:

  1. offentlig grunnskole
  2. privat hjemmeundervisning
  3. privat grunnskole godkjent etter friskoleloven
  4. privat grunnskole godkjent etter opplæringsloven

Foreldrene står i utgangspunktet fritt til å velge hvordan retten og plikten til grunnskoleopplæring oppfylles, men foreldrene har ikke rett til å velge en kombinasjon av disse måtene. Det er kommunen som har ansvaret for at alle barn som er bosatt i kommunen får oppfylt retten til offentlig grunnskoleopplæring.

Kommunen har diskutert saken med Statsforvalteren i Innlandet. Kommunen har ikke lovhjemmel til å gi hjemmeundervisning. Reglene i Opplæringslovens § 8-2 om organisering av undervisningen forutsetter at opplæring skjer på skolen, og at elevene får opplæring i grupper av en lærer som er tilstede sammen med elevene.

Kommunen har forståelse for at spørsmålet stilles, fordi skolene hadde hjemmeundervisning i perioder under koronapandemien, men da var det vedtatt et midlertidig lovverk som åpnet for dette. Det er opphevet nå.

Vi har også forståelse for at skoleveien kan oppleves som utrygg. Det er fylkeskommunen har ansvaret for skoleskyssen og trafikksikkerhet på fylkesvei. De vurderer kontinuerlig tiltak for å ivareta trafikksikkerheten.