I folkevisa om Liti Kjersti heter det: «Langt nord i fjellan, djupt under hellan -  der leikar det.»   I følge folkelig fortellertradisjon finnes det bergtatte prinsesser, troll og underjordiske inne i berget.  I fjellet ved Hunderfossen inviterer Kulturforum Øyer til en unik musikalsk opplevelse i Berghallen.  Du vandrer inn gjennom Vegsprengningsmuseet som historisk viser menneskets vei inn i og gjennom berget, bygging av det moderne Norge med tuneller for veger, jernbaner, kraftledninger -  og stiger så inn i den stemningsfulle Berghallen.  Der møter du LUX, Unni Løvlid (vokal), Håkon Thelin (bass) og Ingar Hunskaar (sampling og lyd) som gir deg musikk i krysningspunktet mellom folkemusikk og samtidsmusikk, mellom tradisjonelt og moderne.

Folkesangeren Unni Løvlid og kontrabassisten Håkon Thelin fremfører religiøse folketoner frå Sogn og Fjordane samt egne låter inn i helt nye klanglandskap i konserten og plateprosjektet Lux. Sangeren Unni Løvlid er en av våre mest profilerte utøvere innen folkemusikken, men har også arbeidet med samtidsmusikk. Hun har fremført verk av Arne Nordheim, Ørjan Matre og Maja Ratkje, og gjort konsertsamarbeid med bl.a. støyduoen Fe-Mail.

På «LUX» møter Unnis nære og jordede formidling av de ofte mørke og mektige religiøse folketonene samtidsmusikkens klanglige utforskertrang. I tekster om det lille mennesket, om død og om håp. I dette prosjektet har hun med seg samtidsbassisten og vennen Håkon Thelin (Poing, Oslo Sinfonietta, Ensemble Modern).

I omslagsteksten til plata skriver Håkon: «Til tross for Unni sin ofte langsomme og sanselige kommunikasjon av teksten, forblir melodiene glødende, som om ordene hører til på jorden og melodien strekker seg inn i en himmel fylt med lys. Og, for meg, er det aller vakreste med sangen til Unni at jeg alltid føler stemmen hennes i seg selv smiler og kaster et varmt lys over tonen.»

Kritikerne sier:
"LUX er en fryd for øret og noe av det mest magiske du kan finne på et album i 2013" [Folkemusikkbladet]

"Et strålende album der kombinasjonen av nytt og gammelt skaper et uttrykk som føles både originalt og tidløst" [Trønderavisa]

"Meisterleg" [Dag og Tid]

Konserten er en del av seminar i Øyer om fjellet, seminaret innledes med konserten inne i berget og avsluttes på fjellets topp, biskop Solveg Fiske vigsler fjellalter på Lyngkampen søndag. Fullt program på høyre side.

 

Velkommen til magisk vakker konsert i berget det blå!