Noen matvarer kan lure appetitten og gjøre det fristende å spise mer enn vi trenger, mens andre matvarer gjør det enklere å regulere matinntaket. Dette styres i stor grad av sult -og metthetshormoner i kroppen.  Flytende kalorier i form av brus, juice, alkoholholdig drikke, mat med mye sukker, siktet hvetemel og ultra-prosessert mat gir lite metthetsfølelse som gjør det lettere å innta flere kalorier enn det kroppen trenger.

Forskningen viser at et kosthold med mye fiber fra frukt, grønnsaker, belgfrukter og grove kornprodukter gir bedre metthetsfølelse og gjør det lettere å regulere matinntaket. Samtidig bør fett inkluderes i alle hovedmåltider da det øker metthetsfølelsen og gjør at blodsukkeret holder seg mer stabilt i lengre tid etter måltidet. Eksempler på matvarer med sunne fettsyrer er olivenolje, avokado, nøtter, frø og fet fisk. Et høyere innhold av proteiner i måltidet er også gunstig. Proteiner medfører at det tar lengre tid før det skilles ut sulthormoner igjen etter et måltid. Gode proteinkilder er egg, fisk, hvitt kjøtt, magre meieriprodukter og belgfrukter.

Balanserte måltider med en god porsjon protein, litt av det sunne fettet og fiberrike karbohydrater kan altså gjøre det lettere å stå imot fristelser som gir for høyt inntak av kalorier (Tine Sundfør, 2021).

Ønsker du tips til en mer aktiv og sunnere livsstil? Ta kontakt med Frisklivssentralen

Kilde: Tine M Sundfør (2021). Hentet fra: https://kunnskap.kristiania.no/2021/03/09/hva-far-oss-til-a-spise-mer-nar-vi-egentlig-er-stappmette/