Lettelse i karantenereglene for barn under 18 år

Når det har vært smitte på en skole eller barnehage har klasser og avdelinger frem til nå blitt pålagt karantene.

Kunnskapen vi har så langt viser at barn som regel blir smittet av andre voksne, og i liten grad smitter andre barn på skolen. I tillegg har alle over 18 år fått tilbud om første vaksinedose, og i løpet av kort tid vil alle også ha fått tilbud om andre vaksinedose. Ansatte i skole/barnehage vil derfor også ha en høyere grad av beskyttelse fremover.

Det er derfor innført lettelser i karantenereglene for barn under 18 år slik at de skal være minst mulig borte fra skolen.

Med de nye reglene som gjelder fra mandag 16.august kan barn under 18 år etter første negative prøvesvar gå tilbake til skolen eller barnehagen som normalt. Dette er avhengig av at det tas flere tester første uken etter at barnet har vært utsatt for smitte.

Disse reglene gjelder for barn under 18 år som ikke er husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære til den som er smitta.

I Øyer vil vi i tråd med anbefalingene i hovedsak benytte oss av hurtigtesting framover, slik at vi kan få raskt svar på om barna kan få være på skolen som det er normalt.

Når vi tester barn på denne måten vil det være testing fra fremre nese som medfører mindre ubehag enn vanlig testing med dyp neseprøve.

Organisering av testing skjer i samarbeid med helsesykepleier og ledelsen på skolen. Kommuneoverlegen har ansvar for smittesporingsarbeidet i kommunen, og smittesporingsteamet kartlegger hvem som er nærkontakter og som er underlagt disse reglene.

NB: Det er fortsatt viktig å holde seg hjemme ved symptomer på luftveisinfeksjon og da bestille test som vanlig på teststasjonen på Lillehammer.

Om samtykke til testing for barn under 16 år

Foresatte som ikke ønsker å gi samtykke til at deres barn skal bli koronatestet etter denne rutinen, må gi beskjed til skolen om dette.