Send søknad om gratis kjernetid i barnehager og foreldreredusert betaling
 

Har du lav inntekt?

 

Da kan du ha rett på støtte gjennom to ulike ordninger for familier eller husholdninger med lav inntekt.

 

Nasjonal ordning for reduksjon i foreldrebetalingen

 

Den første er den nasjonale ordningen for reduksjon i foreldrebetalingen. Hvis prisen for barnehage er høyere enn 6 prosent av den samlede inntekten til husholdningen din, kan du få redusert pris. Målet er at ingen skal betale mer enn 6 prosent av inntekten sin per barn. Dette gjelder både kommunale og private barnehager, og det er kommunen som administrerer ordningen.

 

Dette gjelder både kommunale og private barnehager. Kommunen har ansvaret.

 

Gratis kjernetid

 

Den andre ordningen er gratis kjernetid. Alle 2-, 3-, 4- og 5-åringer, samt barn med utsatt skolestart, som bor i husholdninger med lav inntekt, har rett til å få 20 timer gratis oppholdstid i barnehagen per uke.

 

Fra 1. august 2024 er inntektsgrensen for denne ordningen 642 700 kroner.

 

Gratis kjernetid gjelder uavhengig av om barnet har deltids- eller heltidsplass. Det betyr at et barn med deltidsplass og rett til gratis kjernetid har krav på 20 timer gratis oppholdstid, uavhengig av størrelsen på plassen. Hvis noen kun ønsker å benytte seg av de 20 timene, er tilbudet gratis.

 

Slik søker du

 

Søknadsfristen for det kommende barnehageåret er 1. juni. Det er nødvendig å søke på nytt for hvert barnehageår.
 

Det er også mulig å søke utenom denne fristen. For at vedtaket skal gjelde fra påfølgende måned, må søknaden være innlevert innen den 15. i hver måned. For å kunne søke må du ha samme folkeregistrerte adresse som barnet ditt.
 

Ved søknad skal siste års skattemelding legges ved. Dersom skattemeldingen ikke er tilgjengelig, må annen dokumentasjon for husholdningens inntekt legges frem. Som husholdning regnes ektefeller, registrerte partnere og samboere.

 

Send søknad om gratis kjernetid i barnehager og foreldreredusert betaling